Ελλάδα

Φωτιά στη Μόρια: Εκκενώθηκε η δομή-Πύρινη κόλαση το ΚΥΤ -Διάσπαρτοι στο νησί 12.500 άνθρωποι(pics&vids)

Φωτιά στη Μόρια: Εκκενώθηκε η δομή-Πύρινη κόλαση το ΚΥΤ -Διάσπαρτοι στο νησί 12.500 άνθρωποι(pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους. Αλλά, σε απομόνωση σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα έπρεπε να μπουν και όλοι εκείνοι που είχαν επαφές μαζί τους.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Μόρια

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/3244655355588711

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μέχρι αυτή την ώρα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους να μπουν στην πόλη.

https://www.facebook.com/213513949241635/videos/316402782997513/

Στο σημείο βρίσκονται εθελοντές και προσωπικό των δύο δήμων του νησιού, με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στον Ελαιώνα της Μόριας, ενώ έχει προλάβει να κάψει χιλιάδες στρέμματα αλλά και μεγάλο μέρος του ΚΥΤ, γραφεία αλλά και δομές υγείας μέσα στο ΚΥΤ. Πληροφορίες αναφέρουν για πάνω από 3000 σκηνές καμένες αλλά και χιλιάδες κοντέινερ.

https://www.facebook.com/LesvosPost/posts/3700945416627420

Εκκενώθηκε η δομή από χιλιάδες μετανάστες

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

φωτιά Μορια

«Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη»

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων σε νέα ανάρτηση του αναφέρει: «H τοπική ΜΚΟ “Stand by Me” αναφέρει ότι «έχουν καεί τα υπάρχοντα 13.000 άστεγων προσφύγων» και ότι «οι κάτοικοι της Μόριας (σ.σ. εννοούν τον καταυλισμό!) που προσπαθούν να αποδράσουν σπρώχνονται πίσω από ντόπιους που τους επιτίθενται»… Λέει επίσης: «Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη… Η Μόρια τέλειωσε, η Μόρια καταστράφηκε»

Νωρίτερα, Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ολλανδική ΜΚΟ «Movement on the Ground» η οποία αναφέρει ότι «οι φωτιές οφείλονται στη δυσφορία των μεταναστών απέναντι στην απόφαση για αυστηρό lockdown» μετά τα 35 κρούσματα κορονοϊού σε 2.000 άτομα.

https://www.facebook.com/movementontheground/posts/1818621004980870

Ήχησαν καμπάνες

Στην περιοχή άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, καθώς ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας, αναφέρει ότι η φωτιά έχει αρκετά μέτωπα και εκτιμούν πως ξεκίνησε από εμπρησμό.

Ανέφεραν επίσης πως κάποιοι μετανάστες δεν αφήνουν τα πυροσβεστικά να πλησιάσουν την περιοχή, καθώς πέταξαν πέτρες προς τα οχήματα.

Μετανάστες επιτέθηκαν στους Πυροσβέστες

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και επιβεβαίωσε η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες.

Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Δύσκολη η κατάσταση και τα ξημερώματα

Υπάρχουν ακόμα δυο πύρινα μέτωπα στα δυστικά του νησιού. Τα ξημερώματα έσβησαν οι τελευταίες φωτιές στο ΚΥΤ που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. 25 πυροσβέστες και δέκα οχήματα επιχειρούν και η πυρκαγιά έχει κατστρέψει και τις σκηνές που υπήρχαν έξω από το χώρο.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης υπήρχαν περισσότερες από δέκα εστίες φωτιάς που πυροδοτήθηκαν την ίδια ώρα. Οι άνθρωποι βρίσκκονται σε δρόμο και κάποιες μεγάλες ομάδες κατευθύνονται προς την πόλη. Δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της φωτιάς.

Η Πυροσβεστική έχει υπό έλεγχο τα δυο μέτωπα στο νησί και η πυρκαγιά στον καταυλισμό ελέγχεται, όπως ανακοίνωσε στις 6 τα ξημερώματα ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι καταστροφή στο ΚΥΤ είναι ολοσχερής, ενώ μέχρι τις 7 το πρωί η φωτιά ακόμα σιγοκαίει σε μικρές εστίες μέσα στον καταυλισμό. Έχει κλείσει ο κεντρικός δρόμος κυκλοφορίας από τη Μόρια μέχρι τη Μυτιλήνη.

Οι πρώτες εικόνες από τη Μόρια μετά τη πυρκαγιά

Η κατάσταση είναι τραγική, 12.500 άνθρωποι στο δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία τρεις διμοιρίες στέλνονται στο νησί.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ στη Λέσβο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X