Fragilemag

10 καλλιτεχνικές πράξεις για τη βία κατά των γυναικών

10 καλλιτεχνικές πράξεις για τη βία κατά των γυναικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δέκα καλλιτέχνες που καταδικάζουν τη βία κατά των γυναικών και που μέσα από τα έργα τους αφηγούνται την πορεία τους, τις εμπειρίες και τα κίνητρα που τους ώθησαν να κάνουν αυτές τις επιλογές. Ακολουθούν έργα και δράσεις που έχουν αναλάβει ορισμένοι διεθνείς καλλιτέχνες για να αναπαραστήσουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Regina José Galindo
Η καλλιτέχνιδα με καταγωγή από τη Γουατεμάλα χρησιμοποιεί το σώμα της ως μέσο έκφρασης και φορέα για σκέψεις σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα της. Το 2014, το PAC (Pavilion of Contemporary Art in Milan) φιλοξένησε την παράστασή της με τίτλο “Estoy Viva” (Είμαι Ζωντανή) που χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες και μιλά, μεταξύ άλλων, για τις γυναίκες και τη βία εναντίον τους.

Η παράσταση “Perra” (θηλυκό σκυλί ή πόρνη στα Ισπανικά) από το 2005 είναι ιδιαίτερα έντονη και συγκλονιστική. Η καλλιτέχνιδα με ένα μαχαίρι χάραξε στο πόδι της τη λέξη “σκύλα” για να διαμαρτυρηθεί και να δείξει τη βία και τους φόνους που διαπράχθηκαν κατά των γυναικών στη Γουατεμάλα. Κάποιες φορές οι λέξεις μπορεί να είναι ανεπαρκείς, αλλά τα λόγια της Regina José Galindo είναι ξεκάθαρα: «… Πρέπει να καταλάβουμε ότι απολύτως τα πάντα στον κόσμο συνδέονται και το ανθρώπινο λάθος ήταν και πάντα θα είναι το να αισθανόμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό που συμβαίνει σε μια γυναίκα στη Γερμανία συμβαίνει και σε μένα. Είμαστε ένα μόνο άτομο, ένα σώμα».

 

 

Wall of Dolls
Το 2014 στο Μιλάνο, στην οδό De Amicis, ένας τοίχος, όπως βλέπει κανείς τόσους στο Μιλάνο, έγινε σημαντικός μάρτυρας της δραστηριότητας που μπορεί να αναλάβει κάθε άτομο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Οι κούκλες, το παιχνίδι που αγαπήθηκε περισσότερο στην παιδική ηλικία ολόκληρου του γυναικείου σύμπαντος, κρεμασμένες στον τοίχο γίνονται έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών. Αυτή η παράσταση που διοργανώθηκε από τους Jo Squillo και WeWorld Intervita συλλέγει σημαντικά στοιχεία και από τον κόσμο της μόδας. Οι πρώτοι που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ήταν 50 διεθνείς ιταλικές εταιρείες με 20 καλλιτέχνες, αλλά και διάφοροι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Στη συνέχεια ήρθαν οι άνθρωποι του Μιλάνου που επέλεξαν να συνεισφέρουν φέρνοντας τις κούκλες τους.

Εδώ είναι μερικά συγκλονιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το WeWorld Intervita: “130 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. 1 γυναίκα στις 5 έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Σε ορισμένες χώρες ο βιασμός από τον σύζυγο εξακολουθεί να είναι νόμιμος και η βιαιότητα κατά των γυναικών αποτελεί φυσιολογικό πολιτιστικό φαινόμενο. Στην Αμερική μία γυναίκα κάθε 15 δευτερόλεπτα δέχεται επίθεση, συχνά από τον σύζυγό της. Στην Ευρώπη 62 εκατομμύρια γυναίκες – 1 στις 3 – είναι θύματα κακοποίησης. Στην Ιταλία 1 εκατομμύριο γυναίκες έχουν κακοποιηθεί και πολλές έχουν πεθάνει».

 

 

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X