Fragilemag

7 καθημερινές συνήθειες που σκοτώνουν τον εγκέφαλο (τόσο απλά)

7 καθημερινές συνήθειες που σκοτώνουν τον εγκέφαλο (τόσο απλά)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επιμέλεια: Ελένη Σωτάκη

Δουλειά, τηλεόραση, σπίτι, ενδιαφέροντα λιγότερα από τα πέντε δάχτυλα της παλάμης. Για διάβασμα ούτε λόγος. Σώμα που έχει πάρει το σχήμα καναπέ. Ζωή το λες αυτό; Ο εγκέφαλός είναι το κέντρο ελέγχου για όλες τις δραστηριότητες του σώματος. Ρυθμίζει την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και άλλες ζωτικές λειτουργίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι βλάπτουν τον εγκέφαλό τους κάθε μέρα. Και τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζουν καν. Και δεν μιλάμε καν για το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αντίθετα, θα αναφερθούμε σε μερικές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο στην καθημερινή μας ζωή.

•Απραξία
Ένας από τους πιο απροσδόκητους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βλάψετε τον εγκέφαλό σας είναι να μην τον χρησιμοποιείτε. Σκεφτείτε τον εγκέφαλό σας σαν μυ: Αν δεν τον χρησιμοποιήσετε, θα τον χάσετε. Ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος να σκέφτεται. Προκλητικές σκέψεις, νέες δεξιότητες, διαφορετικές γλώσσες, ενδιαφέρουσες συνομιλίες, ανάγνωση, νέες εμπειρίες ή ακόμα και παζλ και σταυρόλεξα μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωσή του και στην ανάπτυξη της νευροπλαστικότητας. Όπως κάθε μυς έτσι και ο εγκέφαλος πρέπει να χρησιμοποιείται για να παραμείνει σε φόρμα.

•Οθόνη – Ο μεγαλύτερος εχθρός
Το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής, το tablet…, είναι όλα σχεδιασμένα για να σας κάνουν να παραμένετε κολλημένοι στην οθόνη σας. Αλλά αυτό που είναι καλό για τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, είναι θανατηφόρο για την υγεία του εγκεφάλου. Εάν τα μάτια σας αρχίσουν να πονάνε και τα αισθάνεστε ξηρά ενώ κοιτάτε την οθόνη, ξέρετε ότι πρέπει να σταματήσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ως επί το πλείστον δεν γνωρίζουμε καν αυτά τα προφανή σημάδια. Αντίθετα, συνεχίζουμε επειδή η ροή του Instagram φαίνεται δελεαστική ή επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ακόμη email. Μελέτες δείχνουν μια άμεση σχέση μεταξύ του χρόνου οθόνης και της κατάθλιψης. Και δεν είναι περίεργο γιατί το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που καταναλώνουμε στο διαδίκτυο είναι αρνητικό και βλάπτει την ευημερία μας. Μας προκαλεί ψυχική υπερδιέγερση και κόπωση. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και οι αρνητικές ειδήσεις βλάπτουν τα συναισθήματά μας και επηρεάζουν αρνητικά τη σκέψη μας.

Και αν αυτοί δεν είναι αρκετοί λόγοι για να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης σας, οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης βλάπτει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

•Καθιστική ζωή
Μπορεί το να καθόμαστε να φαντάζει ως μια ευχάριστη επιλογή, όμως μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Συχνά ξεχνάμε ότι έχουμε φτιαχτεί για να στεκόμαστε όρθιοι και αγνοούμε ότι ένας ανενεργός τρόπος ζωής έχει υψηλό κόστος, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, κατάθλιψη ή άνοια. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να αφιερώνετε λίγο χρόνο και να χαλαρώνετε στον αγαπημένο σας καναπέ. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι θύματα της καθιστικής ζωής.

Όλοι γνωρίζουμε τη δυσάρεστη αίσθηση ενός δύσκαμπτου αυχένα, τον πόνο στη μέση ή την ένταση στους ώμους. Ωστόσο, συχνά αποτυγχάνουμε να αποφύγουμε αυτές τις οδυνηρές εμπειρίες επειδή θεωρούμε το να καθόμαστε ως φυσιολογικό. Η ενσωμάτωση καθημερινής φυσικής δραστηριότητας στη ζωή είναι τεράστιας σημασίας. Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τη γυμναστική, αλλά με την κίνηση. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και άσκησης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις βλαβερές συνέπειες του παρατεταμένου καθίσματος.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X