Fragilemag

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο; Η πρώτη αντίδραση των φορέων του νομού Αρκαδίας

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο; Η πρώτη αντίδραση των φορέων του νομού Αρκαδίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας. Βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Και τα χωριά που έχουν χτιστεί πάνω του έχουν γίνει πόλος έλξης για την ομορφιά τους. Το Μαίναλο στέκεται περήφανο, παρθένο, ορίζοντας τις ζωές των κατοίκων του νομού Αρκαδίας. Μόνο έκπληξη, αρνητική, προκαλεί η αίτηση αδειοδότησης για την εγκατάσταση 54ων ανεμογεννητριών πάνω του.
Την περασμένη Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, μετά από πρωτοβουλία της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με αφορμή την ανάρτηση την 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης).
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ιωάννης Λαγός, Πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που διήρκεσε από τις 8.00μμ έως τις 11.30μμ., προέκυψαν και νέα στοιχεία: Η ίδια Εταιρεία που έχει υποβάλει το παραπάνω αίτημα, έχει υποβάλει φακέλους για την εγκατάσταση και άλλων 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης.

Μετά από 3,5 ώρες ενημέρωσης, εποικοδομητικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και την ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του Δημάρχου Γορτυνίας Στάθη Κούλη όσο και όλων των συμμετεχόντων Δημοτικών Συμβούλων.

Δεδομένου πως η Γορτυνία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήδη από τη δεκαετία του 1950 με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Λάδωνα που σημειωτέον παράγει 10πλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται σε όλη τη Γορτυνία συνεισφέροντας πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Δεδομένου πως από το 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει τον εναλλακτικό τουρισμό με αποτέλεσμα την δημιουργία του Menalon Trail του πρώτου πιστοποιημένου πεζοπορικού μονοπατιού στην Ελλάδα από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των 3.000.000 πεζοπόρων μήκους 75 χιλιομέτρων, το οποίο διασχίζει το Μαίναλον.

Δεδομένου πως με τη συνεργασία της περιφέρειας Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε το Pan trail το οποίο διασχίζει την Νότια Γορτυνία και τμήμα του Heracles trail στη Βόρεια Γορτυνία το οποίο ξεκινάει από το Ναύπλιο και φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία (περνώντας από τα τοπόσημα 5 άθλων του Ηρακλή), συνολικά ένα δίκτυο 200 χιλιομέτρων μονοπατιών εντός των ορίων του Δήμου. Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί πλέον την κινητήριο δύναμη που τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής του Μαινάλου ως του κατεξοχήν χώρου άσκησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσφέροντας τόνωση στη τοπική κοινωνία και οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X