Fragilemag

Χάρρυ Κλυνν: Το χιούμορ ενός ανθρώπου που σφράγισε μια εποχή

Χάρρυ Κλυνν: Το χιούμορ ενός ανθρώπου που σφράγισε μια εποχή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Γιάννη Παναγόπουλου //

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός στους περισσότερους ως Χάρρυ Κλυνν, ήταν ο άνθρωπος που «όρισε» το εθνικό χιούμορ στις δεκαετίες του 1970, και κυρίως το 1980. Ο κωμικός γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 και έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια μετά το θάνατο του γιού του, σε ηλικία 78 ετών, στις 21 Μαίου 2018.

Θα θυμόμαστε τον Χάρρυ Κλυνν ως τον άνθρωπο που έφερε στην Ελλάδα -στον χώρο της θεατρικής ερμηνείας- τον όρο stand up κωμωδία πριν εκείνος γίνει τάση, αποκτήσει τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Θα θυμόμαστε τον Χάρρυ Κλυνν ως τον ικανότερο σατιρικό «τροβαδούρο» της νεοελληνικής πραγματικότητας, όπως μας συστήθηκε μετά τη Μεταπολίτευση. Οι χαρακτήρες που ερμήνευσε σε πίστες, κινηματογράφο, θέατρα και κυρίως στη δισκογραφία -με τα άλμπουμ όπως «Πατάτες» (1981), «Μαλακά, πιο μαλακά» (1984)- περιγράφουν τις αγωνίες του Νεοέλληνα για περισσότερη κατανάλωση, περισσότερη επίδειξη, μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή, ανεξαρτήτως κόστους ή διαδρομών.

Οι εμφανίσεις του Χάρρυ Κλυνν στο Ζυγό της Πλάκας άφησαν εποχή. Συνέπεσαν με την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν κραταιό και κυβερνητικό. Βαδίζοντας στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο σεμνό και το άσεμνο της εποχής, ο Κλυνν έβλεπε τις πίστες και τα θέατρα όπου εμφανιζόταν να πλημμυρίζουν κόσμο. Ήταν η εποχή που την πολιτική σκηνή της χώρας μονοπωλούσαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και εκείνος ήταν ο άνθρωπος που, σατιρίζοντάς τους, ένωσε το χιούμορ μιας ολόκληρης χώρας…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X