Fragilemag

Όταν μια εικόνα αρκεί να παρουσιάσει τον ανθρώπινο πόνο (που συχνά δεν θέλεις να δεις)

Όταν μια εικόνα αρκεί να παρουσιάσει τον ανθρώπινο πόνο (που συχνά δεν θέλεις να δεις)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Μια θρυλική εικόνα που αποθεώνει την αξία του φωτορεπορτάζ. Δύο χέρια διαφορετικών ανθρώπων που το ένα ακουμπά το άλλο νοηματοδοτούν την εγκληματική αδιαφορία της πολιτισμένης δύσης στο πρόβλημα υποσιτισμού του αφρικανικού πληθυσμού. Τη φωτογραφία σύμβολο τράβηξε ο Μάικ Γουέλς στην Καραμόχα, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ουγκάντα, το 1980. Την περίοδο που ακολουθούσε αποστολή βοήθειας της Καθολικής εκκλησίας στην Αφρική. Αρχικά οι θεατές της εικόνας δεν μπορούσαν να πειστούν πως το “μούρο” χέρι ανήκει σε άνθρωπο. Μια πιο προσεκτική ματιά έπειθε πως ήταν Αφρικανού αγοριού που η τύχη του ήταν περιορισμένη. Προκαθορισμένη να αφήσει την τελευταία του ανάσα στο έλεος της πείνας.

Ο Γουέλς γι’ αυτή τη φωτογραφία βραβεύτηκε. Και αργότερα, εξηγώντας περισσότερα γύρω από το παιδί της εικόνας, είπε πως τη στιγμή που τραβήχτηκε το συγκεκριμένο στιγμιότυπο ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως αισθάνθηκε ντροπή παρουσιάζοντας τη σοκαριστική εικόνα στον κόσμο. Ανεξάρτητα από τις ενοχές του φωτογράφου η προβολή της δουλειάς του έγινε κίνητρο για μια σειρά συναδέλφων του να αποκαλύψουν το αφρικανικό ανθρωπιστικό δράμα για το οποίο ο ευημερών Δυτικός κόσμος έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Δεν υπάρχει κάτι ποιητικό στον τίτλο της εικόνας “Το πεινασμένο παιδί και το όρνεο” του Κέβιν Κάτερ. Είναι απλά η αποτύπωση μιας αλήθειας που σοκάρει. Οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων που ζουν στην Αφρική απέχουν από εκείνες που θα ονομάζαμε στη δύση ανθρώπινες

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X