Fragilemag

Η ιστορία και η εικόνα που τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968

Η ιστορία και η εικόνα που τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένα φωτογραφικό κλικ ν΄αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου; Μπορεί μια, μόνο, εικόνα να ενώσει συνειδήσεις, να διαμορφώσει ιστορία.  Σαν σήμερα την 1η Φεβρουαρίου του 1968 στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ: Ο στρατηγός – αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ Νγκουγιέν Νγκοκ Λουάν πυροβόλησε τον Βιετκόνγκ Νκουγιέν Βαν Λεμ. Ο  φωτορεπόρτερ του Associated Press Έντι Άνταμς ήταν εκεί για να αποτυπώσει το γεγονός. Το έργο του ξεπέρασε την αξία της ιστορικής καταγραφής. Μπήκε σε μουσεία. Έγινε αντιπολεμικό σύμβολο. Η μαζική κουλτούρα την αποθέωσε.

Ο Νκουγιέν Βαν Λεμ, ο πυροβολημένος Βιετκόνγκ, ήταν ο εκτελεστής του 36χρονου Νοτιοβιετναμέζου αντισυνταγματάρχη Νγκουέν Τουάν, της συζύγου του, των πέντε από τα έξι παιδιά τους και της 80χρονης μητέρας του. Ο Βαν Λεμ συνελήφθη και προσήχθη στον στρατηγό ο οποίος δεν σκέφτηκε καν, τράβηξε το 38αρι περίστροφό του και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Το γεγονός απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό του Έντι Άνταμς, αλλά και από τον τηλεοπτικό του δικτύου NBC News.

Ο φωτορεπόρτερ Έντι Άνταμς για την εικόνα αλλά και το έργο του πήρε Βραβείο Πούλιτζερ το 1969.Ο Άνταμς στη διάρκεια της ζωής του καλύψε 13 πολέμους και έφυγε από τη ζωή το 2004 σε ηλικία 71 χρονών…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X