Fragilemag

Ήρα Κατσούδα – Δημήτρης Δημόπουλος – Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος | Τρεις stand – up comedians απαντούν ερωτήσεις “γενικών γνώσεων” γύρω από τη δουλειά τους

Ήρα Κατσούδα – Δημήτρης Δημόπουλος – Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος | Τρεις stand – up comedians απαντούν ερωτήσεις “γενικών γνώσεων” γύρω από τη δουλειά τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Παναγόπουλος

Εδώ καμία λέξη δεν πέφτει κάτω. Ακόμα και αν πάει να το κάνει ο stand up κωμικός, σαν άλλος σούπερ ήρωας, θα την πιάσει πριν σπάσει στο πάτωμα να την κάνει ιδέα, να την κάνει ατάκα που θα γελάσεις. Ζητήσαμε από τρεις stand – up comedians να μας απαντήσουν ερωτήσεις “γενικών γνώσεων” γύρω από τη δουλειά τους. Οι απαντήσεις που πήραμε από τους Ήρα Κατσούδα, Δημήτρη Δημόπουλο και Κωνσταντίνο Μπούρα-Μπαϊμάκο, καθόλου τυχαία, λάμπουν για την σπιρτάδα τους.

Πράξη Πρώτη – Το Stand Up είναι θεατρικό είδος ή είναι κάτι σαν “λέω αστεία στην παρέα και στο τέλος με πληρώνουν κιόλας”;

Δημήτρης Δημόπουλος – Είναι ακριβώς το αντίθετο: πρώτα σε πληρώνουν με το εισιτήριό τους και μετά λες τα αστεία σου ελπίζοντας πως θα κατορθώσεις να κάνεις «παρέα» τους τόσους αγνώστους που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Όποιος νομίζει πως επειδή είναι ο χωρατατζής της παρέας μπορεί να κάνει και σταντ-απ, θα περάσει πολύ ωραία αν ανέβει στη σκηνή χωρίς να έχει γράψει το κείμενό του, χωρίς να το έχει προβάρει και χωρίς να γνωρίζει πώς στέκεται κάποιος στη σκηνή. Οπότε, ναι, είναι ένα θεατρικό είδος, το οποίο μάλιστα στο εξωτερικό διδάσκεται στα πανεπιστήμια ενώ στην Ελλάδα ήδη μελετάται από θεατρολόγους.

Ήρα Κατσούδα – Φυσικά είναι θεατρικό είδος και μάλιστα από τα πιο ωμά. Επίσης, οι φίλοι μου δεν υπήρχε περίπτωση να πληρώσουν κανέναν, ακόμα και αν έλεγε το πιο έξυπνο πράγμα στον κόσμο.

Σε σοβαρή βάση, το stand up είναι θεατρικό είδος και η διαφοροποίησή του από το κλασικό θέατρο, που το καθιστά διαφορετικό σε δυσκολία, είναι ότι δεν υπάρχει ο τέταρτος τοίχος που υπάρχει στο θέατρο. Θέλω να πω, βγαίνεις στην σκηνή ως ο εαυτός σου και όχι υπηρετώντας κάποιον ρόλο. Είναι η απόλυτη έκθεση. Δεν υπάρχει σκηνοθέτης, δεν υπάρχουν άλλοι στην σκηνή, τα κείμενα είναι δικά σου. Και φυσικά είναι γραμμένα και δουλεμένα όλα αυτά που θα πεις γιατί έχει συγκεκριμένες τεχνικές και δομές προτάσεων και αστείων. Οπότε, διαφέρει χιλιόμετρα από το “λέω αστεία στην παρέα μου”. Άσε που συνήθως δεν λέω καν αστεία στην παρέα μου. Δεν μου αρέσει να φέρνω τη δουλειά στην προσωπική μου ζωή.

Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος – Το Stand Up είναι ένας κωμικός μονόλογος γραμμένος, σκηνοθετημένος και παιγμένος από τον ίδιο άνθρωπο. Αυτό, αν συνυπολογίσει κανείς πως οι περισσότεροι από εμάς τους κωμικούς όχι μόνο δεν έχουμε παρέα για να της λέμε αστεία, αλλά ούτε πληρωνόμαστε καλά καλά από το stand up , μας ωθεί στο συμπέρασμα πως είναι σίγουρα ένα θεατρικό είδος, ίσως το θεατρικότερο από όλα τα είδη μη σου πω….

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X