Fragilemag

«Ιστορίες του σινεμά»: Φιλμ ποταμός του Ζαν Λικ Γκοντάρ

«Ιστορίες του σινεμά»: Φιλμ ποταμός του Ζαν Λικ Γκοντάρ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά σε εμπορική διανομή το  φιλμ «Ιστορία(ες) του σινεμά» (Histoire(s) du cinema) – διάρκειας 268 λεπτών! Η ταινία συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία του τρομερού παιδιού της νουβέλ βαγκ Ζαν-Λικ Γκοντάρ που «έφυγε» φέτος και το έργο του άλλαξε και τα εκφραστικά μέσα της έβδομης τέχνης και τον τρόπο παραγωγής της.

Πρόκειται για μια από τις αποθεωτικές ωδές στο σινεμά που μπορούμε να στοχαστούμε πάνω τους. Η ταινία θα προβάλλεται από τις 15 Δεκεμβρίου στο σινέ τέχνης Studio .

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το πιο φιλόδοξο έργο της καριέρας του Γκοντάρ μέσα στο οποίο συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του για το σινεμά. Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Κανών το 1988.  Το 2012, ψηφίστηκε ως η 48η καλύτερη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση σκηνοθετών από το περιοδικό Sight & Sound . 

Για τον Γκοντάρ η ιστορία του σινεμά είναι η μοναδική ιστορία του κόσμου, η συνάντηση όλων των τεχνών (της ζωγραφικής και της λογοτεχνίας που θεωρούσε πως είναι οι μόνες τέχνες).

Η σειρά Histoire(s) du cinema αποτελείται από 8 ταινίες μικρού μήκους για την ιστορία του κινηματογράφου και τη σχέση της με τον 20ό αιώνα. Δημιουργούνται με αντιπαραβολές μεταξύ εικόνων, δειγμάτων, αποσπασμάτων ταινιών, μονολόγων του σκηνοθέτη και ήχων μέσα ή έξω από τις ταινίες που προβάλλονται. Θεωρώντας τα 8 μέρη μαζί ένα ενιαίο έργο, το συγκεκριμένο κομμάτι της φιλμογραφίας του Γκοντάρ αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλο τις καταβολές του ως κριτικού κινηματογράφου και τις ικανότητές του ως κινηματογραφιστή – χαρακτηριστικά που υποδηλώνονται από όλες τις ταινίες του, αλλά ποτέ δεν αποκαλύπτονται πλήρως. Η δημιουργία αυτού του έργου επέτρεψε στον Γκοντάρ να συνεχίσει να εξελίσσει και να αναπτύσσει ένα νέο, πειραματικό αλλά συνεχές ύφος για τις ταινίες του μετά το 1990.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X