Fragilemag

Τζον Κολτρέιν – Ο λυπημένος θρύλος της τζαζ

Τζον Κολτρέιν – Ο λυπημένος θρύλος της τζαζ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τζον Κολτρέιν. Ο θρύλος της τζαζ ήταν μόλις 40 ετών όταν πέθανε από καρκίνο του ήπατος, αλλά κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του άλλαξε τη μουσική για πάντα. Ο Κολτρέιν θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της σύγχρονης εποχής. Συνέπραξε με άλλους σπουδαίους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Μάιλς Ντέιβις και Ντίζι Γκιλέσπι, και στη συνέχεια προχώρησε σε μια πρωτοποριακή σόλο καριέρα που οδήγησε στη δημιουργία μερικών από τα πιο αξέχαστα άλμπουμ της τζαζ: My Favorite Things, Blue Train, Giant Steps, Impressions και το μνημειώδες A love Supreme.

1. Ο Τζον Κολτρέιν γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1926 στη Βόρεια Καρολίνα. Ο πατέρας του ήταν ράφτης. Αγαπούσε επίσης τη μουσική και έπαιζε αρκετά όργανα. Τον Δεκέμβριο του 1938 η θεία, ο παππούς και ο πατέρας του πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες ο ένας μετά τον άλλον και ο Κολτρέιν μεγάλωσε με τη μητέρα του και έναν κοντινό ξάδερφο.

2. Έπαιζε αρκετά όργανα στο συγκρότημα του λυκείου, άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο και τενόρο σαξόφωνο. Οι επιρροές του περιλάμβαναν τον Λέστερ Γιανγκ και τον Τζόνι Χότζες.

3. Η πρώτη του επαγγελματική συναυλία ήταν το 1945 σε ηλικία 19 ετών ερμηνεύοντας μαζί με ένα cocktail lounge trio με πιάνο και κιθάρα.

4. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά, ο Κολτρέιν μιμήθηκε ως επί το πλείστον παλιούς μουσικούς της Νέας Ορλεάνης. Ο θρύλος των σοπράνο σαξοφώνων Σίντνεϊ Μπεσέτ ήταν ένας από τους ήρωές του.

5. Όλα άλλαξαν για τον Κολτρέιν, όταν είδε τον Τσάρλι Πάρκερ να παίζει ζωντανά για πρώτη φορά. «Την πρώτη φορά που άκουσα τον Bird να παίζει, ήταν κάτι το συγκλονιστικό», είπε στο περιοδικό DownBeat.

6. Η δουλειά του Κολτρέιν με το Miles Davis Quintet οδήγησε στη δική του μουσική εξέλιξη. «Η μουσική του Μάιλς μου έδωσε αρκετή ελευθερία», επισήμανε αργότερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέπτυξε την προσέγγιση χορδών τρία προς ένα και μια μέθοδο που ονομάστηκε “sheets sound”, η οποία τον έκανε να παίζει πολλές νότες μαζί ταυτόχρονα.

7. Το 1960 δημιούργησε το δικό του κουαρτέτο που περιλάμβανε τον πιανίστα Μακ Κόι Τάνερ, τον ντράμερ Έλβιν Τζόουνς και τον μπασίστα Τζίμι Γκάρισον. Αργότερα πρόσθεσε μουσικούς όπως ο Έρικ Ντόλφι και ο Φάροα Σάντερς. Εκείνη την εποχή ο Κολτρέιν δημιούργησε μερικά από τα πιο σημαντικά άλμπουμ στην ιστορία της τζαζ, όπως τα My Favorite Things, Blue Train, Giant Steps, Africa Bass, Impressions και A Love Supreme.

8. Ο Κολτρέιν ήταν εθισμένος στην ηρωίνη τη δεκαετία του 1950, στη συνέχεια απεξαρτήθηκε και αργότερα είπε ότι είχε ακούσει τη φωνή του Θεού κατά τη διάρκεια της οδυνηρής αυτής περιόδου. Έγινε βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και πίστευε ότι η μουσική ήταν μια δύναμη για το καλό. «Θέλω να γίνω μια δύναμη για το καλό», είπε στο περιοδικό Jazz. «Με άλλα λόγια, γνωρίζω ότι υπάρχουν κακές δυνάμεις, δυνάμεις που φέρνουν πόνο στους άλλους και δυστυχία στον κόσμο, αλλά θέλω να είμαι η αντίθετη δύναμη. Θέλω να είμαι η δύναμη που προσπαθεί για το καλό.»

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X