Fragilemag

Μόδα | Κριστιάν Ντιόρ – Ο «τύραννος του στριφώματος»

Μόδα | Κριστιάν Ντιόρ – Ο «τύραννος του στριφώματος»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κριστιάν Ντιόρ ανήκει στο πάνθεον της υψηλής ραπτικής. Η επιτυχημένη καριέρα του και η κληρονομιά που άφησε στη μόδα  παραμένουν αξεπέραστες. Ο σχεδιαστής με το συγκρατημένο χαμόγελο έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου 1957. Ακολουθούν δέκα ελάχιστα γνωστά στοιχεία που έντυσαν το χαρακτήρα και τη ζωή του.

1.Ήταν το αγοράκι της μαμάς του

Μετά το 1945, οι γυναίκες που προηγουμένως είχαν περιοριστεί στη συντηρητική ένδυση της εποχής του πολέμου αγκάλιασαν την πληθωρικότητα που υποστήριξαν τα σχέδια του οίκου Dior με αχαλίνωτο ενθουσιασμό. Η έμπνευση για το έργο του σχεδιαστή προερχόταν σε μεγάλο βαθμό από την περίφημη Μπελ Επόκ (ή την Όμορφη Εποχή), κατά τη διάρκεια της οποίας η μητέρα του Ιζαμπέλ Καρνταμόν είχε υιοθετήσει ένα υπέρκομψό στυλ με υπέροχες γραμμές και πολυτελή υφάσματα. Η μητέρα του αποτέλεσε μια ιδανική πηγή δημιουργικών ιδεών για τον Ντιόρ.

2. Ο σχεδιαστής ήθελε ασχοληθεί με την τέχνη

Πριν από την καριέρα του στον χώρο της μόδας, ο Ντιόρ είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει αρχιτέκτονας, αλλά τελικά σπούδασε πολιτικές επιστήμες το 1925. Όταν αποφοίτησε, ο πατέρας του αποφάσισε να του αγοράσει μια γκαλερί τέχνης, έναν χώρο που παρουσίασε έργα του Πάμπλο Πικάσο, του Ζαν Κοκτώ και του Ζορζ Μπρακ – και για πρώτη φορά στο Παρίσι, εξέθεσε τον πίνακα The Persistance of Memory, του Σαλβαδόρ Νταλί.

3. Ασχολήθηκε με τον αναρχισμό

Ο Κριστιάν Ντιόρ αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι, παρά τη φήμη της επιπολαιότητας που την ακολουθεί, η μόδα είναι μια άκρως πολιτικοποιημένη βιομηχανία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο πανεπιστήμιο, ο Ντιόρ εντρύφησε στον αναρχισμό, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αναρχικό. Πέρασε επίσης μερικούς μήνες στη Σοβιετική Ένωση, εξετάζοντας τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του κομμουνισμού.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X