Fragilemag

Μάλκολμ X: Ποιος ήταν και γιατί ήταν σημαντικός;

Μάλκολμ X: Ποιος ήταν και γιατί ήταν σημαντικός;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Mάλκολμ X ήταν πολιτικός ακτιβιστής και είναι γνωστός για το έργο του ως ηγέτης στο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική. Γεννημένος στις 19 Μαΐου 1925 στη Νεμπράσκα της Αμερικής, ως Malcolm Stuart Little, ήταν το τέταρτο από οκτώ παιδιά. Όταν ήταν νεότερος η οικογένειά του υπέστη ρατσιστική κακοποίηση από την Κου Κλουξ Κλαν – έπρεπε να μετακινούνται διαρκώς για να αποφύγουν αυτή τη ρατσιστική και βίαιη ομάδα. Όταν ήταν έξι ετών ο πατέρας του σκοτώθηκε. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια σκόπιμη ρατσιστική επίθεση. Αυτές οι πρώιμες εμπειρίες τον ενέπνευσαν να συμμετάσχει στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων.

Μάλκολμ Χ και Μοχάμεντ Άλι στο εξώφυλλο του περιοδικού Jet – Μάρτιος 1964

Γιατί ξεκίνησε το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων;
Τα δικαιώματα ενός ατόμου σε μια κοινωνία ονομάζονται πολιτικά δικαιώματα. Τα πολιτικά δικαιώματα περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα ψήφου των ενηλίκων και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, οι Αφροαμερικανοί στερήθηκαν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Αναγκάστηκαν να γίνουν σκλάβοι, αγοράστηκαν και πωλήθηκαν για χρήματα, με τον ίδιο τρόπο που τα ζώα και τα αγαθά αγοράζονται και πωλούνται. Η ζωή ως σκλάβος ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πολύ δύσκολο να την φανταστεί κανείς τώρα. Οι περισσότεροι σκλάβοι αντιμετωπίστηκαν απάνθρωπα από τους λευκούς ιδιοκτήτες τους και δεν είχαν καθόλου δικαιώματα. Πολλοί εξαναγκάζονταν ακόμα και να αλλάξουν το όνομά τους σε αυτό του ιδιοκτήτη τους. Αν και η δουλεία καταργήθηκε (ή έληξε) στην Αγγλία το 1833, και στην Αμερική το 1865, οι μαύροι εξακολουθούσαν να μην αντιμετωπίζονται δίκαια εξαιτίας μιας αναχρονιστικής νοοτροπίας και νομοθεσίας.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (αριστερά) και Μάλκολμ Χ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το 1964

Αυτή η κακομεταχείριση των μαύρων, ή οποιουδήποτε θεωρούνταν μη λευκός, οδήγησε στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στη δεκαετία του 1960 – όταν οι Αφροαμερικανοί άρχισαν να αντιστέκονται σε αυτήν την ανισότητα. Ήθελαν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι λευκοί. Τεράστιες διαδηλώσεις δεκάδων και συχνά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αλλάξει άδικους, ρατσιστικούς νόμους. Αναδείχτηκαν διάσημοι ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων εκείνη την εποχή όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X