Fragilemag

Μαρία Κάλλας | Η ντίβα

Μαρία Κάλλας | Η ντίβα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Ο κόσμος της τέχνης την αποθέωσε.

Είναι σαν τα χειροκροτημάτων των θεατών από τις παραστάσεις που πρωταγωνίστησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου να αντηχούν ακόμα στα αυτιά και τις ψυχές μας. Και όμως αυτή η γυναίκα με την σπάνια φωνή, το μυθικό καλλιτεχνικό ταλέντο έζησε, παράλληλα, την απόλυτη προσωπική δυστυχία, την τεράστια ανείπωτη μοναξιά.

Η Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου όπως ήταν ολόκληρο το όνομά της, γνωστή ως Μαρία Κάλλας, «Prima Donna», ήταν η απόλυτη σοπράνο, ήταν η “soprano assoluta”, το είδος της τέλειας σοπράνο, που η φωνή της υπερβαίνει κάθε όριο, κάθε φράγμα της mezzo soprano, της δραματικής και της coloratura soprano. Ήταν αυτή που κατόρθωσε να αναβιώσει έργα του οπερατικού ρεπερτορίου, που είχαν παραγκωνιστεί και ξεχαστεί γιατί δεν υπήρχαν ερμηνεύτριες που να διέθεταν τόσο τα φωνητικά, όσο και τα δραματικά προσόντα κι έτσι άνοιξε διάπλατα το δρόμο για τα έργα του Donizetti, του Bellini καθώς και του Rossini που είχαν τεθεί στο περιθώριο του λυρικού θεάτρου.

Ο μουσικολόγος Fedele D΄Amico έλεγε πως η Κάλλας: «… αναγκάστηκε να γίνει αυτό που έγινε λόγω των φυσικών ατελειών του οργάνου της….», επισημαίνοντας έτσι τις φυσικές ατέλειες της φωνής της και την εκμετάλλευσή τους ως δραματικά μέσα καθιστώντας πλέον αυτές πλεονεκτήματα φωνής και ερμηνείας μοναδικά. Έτσι η φωνή της Μαρίας Κάλλας ως «soprano assoluta», ήταν πέρα και πάνω από κάθε φωνητική κατηγοριοποίηση…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X