Fragilemag

Pink Floyd – Η παρανοϊκή γοητεία του Σιντ Μπάρετ

Pink Floyd – Η παρανοϊκή γοητεία του Σιντ Μπάρετ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ως η σπίθα που εκτόξευσε τους Pink Floyd σε τροχιά, ο, γεννημένος στις 6 Ιανουαρίου 1946, Σιντ Μπάρετ άφησε πίσω του ένα μικρό αλλά απίστευτα δυνατό έργο. Ήταν ο κύριος συνθέτης στο ντεμπούτο του συγκροτήματος, το αριστούργημα του 1967 The Piper at the Gates of Dawn, μια χούφτα δυνατών πρώιμων σινγκλ που βοήθησαν να οριστεί η ψυχεδελική εποχή.

Η δημιουργική του ιδιοφυΐα εκτροχιάστηκε από μια ψυχολογική κατάρρευση που τροφοδοτήθηκε από τα ναρκωτικά, αναγκάζοντάς τον να απομακρυνθεί το 1968 από το συγκρότημα. Αν και ο Μπάρετ ήταν επικεφαλής των Pink Floyd για μόλις δύο χρόνια, η παρουσία του στοίχειωνε το συγκρότημα για το υπόλοιπο της καλλιτεχνικής τους πορείας και η επιρροή του γίνεται αισθητή σε μερικές από τις καλύτερες δουλειές τους.

Το 1971 ο Σιντ Μπάρετ εξομολογήθηκε στο περιοδικό Rolling Stone: «Έχω ένα πολύ παράξενο μυαλό. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι καθόλου αυτό που νομίζεις ότι είμαι». Λίγο μετά τη συνέντευξη αυτή, εγκατέλειψε εντελώς τη μουσική του καριέρα και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, επιτρέποντας σε παρανοήσεις και φήμες να ανθίσουν.

Για κάποιους, είναι ένας Ίκαρος που κρατάει κιθάρα: μια ιστορία για τη φήμη, τα ναρκωτικά και τις υπερβολές. Για άλλους, είναι το απόλυτο ρομαντικό ιδανικό ενός απομονωμένου καλλιτέχνη. Μόλις αποσύρθηκε στον ιδιωτικό του κόσμο, άφησε τους θαυμαστές να λύσουν το αίνιγμα που είναι ο Σιντ Μπάρετ.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, είχε επιστρέψει στο γενέθλιο όνομά του, Ρότζερ, πειραματίστηκε με τη ζωγραφική και εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του, στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας. Ο Σίντ Μπάρετ πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας στις 7 Ιουλίου 2006.

Ακολουθούν δέκα γεγονότα ζωής του εκκεντρικού και εμβληματικού καλλιτέχνη

1. Ο Μπάρετ προσπάθησε να ενταχθεί σε μια θρησκευτική αίρεση πριν γνωρίσει την επιτυχία ως μουσικός

Το καλοκαίρι του 1965, καθώς ο Μπάρετ έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της μουσικής με τους εμβρυϊκούς Pink Floyd, άρχισε να χρησιμοποιεί ψυχεδελικά ναρκωτικά με φίλους του από τον κύκλο των διανοούμενων του Κέιμπριτζ. Κάποιοι από αυτούς σταδιακά προσχώρησαν σε μια αίρεση του Σιχισμού γνωστή ως Sant Mat.

Ένας ένας, νεαροί μποέμ του Κέιμπριτζ έκαναν προσκυνήματα στην Ινδία και επέστρεφαν βαθιά αλλαγμένοι. Ο Μπάρετ παραλίγο να ενταχθεί μαζί τους. Στην ηλικία των 19 ετών ταξίδεψε στο Λονδίνο για να γίνει δεκτός από τον αρχηγό της αίρεσης, ο οποίος όμως τον απέρριψε λέγοντάς του ότι το αίτημά του να μυηθεί ήταν συναισθηματικό και δεν βασιζόταν σε γνήσια πνευματική έρευνα. Η απόρριψη συνέτριψε τον νεαρό καλλιτέχνη…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X