Fragilemag

Σαν σήμερα | Ντιέγκο Ριβέρα – Ο κομμουνιστής ζωγράφος

Σαν σήμερα | Ντιέγκο Ριβέρα – Ο κομμουνιστής ζωγράφος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στη δεκαετία του 1950 η, τότε, νεαρή  Μεξικανή, γεννημένη στη Γαλλία, δημοσιογράφος Ελένα Πονιατόφσκα, πήρε συνέντευξη από τον ζώγράφο σύμβολο του Μεξικό Ντιέγκο Ριβέρα. Η συνάντησή τους έγινε στο στούντιο – σπίτι των Ντιέγκο Ριβέρα – Φρίντα Κάλο.

Στο κείμενό της η Πονιατόφσκα επισημάνει πως ο Ριβέρα, ο εμβληματικός Μεξικανός ζωγράφος, ήταν μεγαλόσωμος και ευγενικός. Σημειώνει επίσης πως δέχτηκε να απαντήσει  κάθε ερώτηση που θέλησε να κάνει.

Στην ερώτηση: «Τι είναι για εσάς η απόλυτη ευτυχία;» ο Ριβέρα ήταν απόλυτος. Απάντησε: «Να μην είχα γεννηθεί». Εξήγησε την άποψή του λέγοντας πως ήταν μετανιωμένος και γεμάτος τύψεις για πολλές συμπεριφορές του στη Φρίντα Κάλο.

«Η ανθρωπότητα είναι γυναίκα» δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ο Ντιέγκο Ριβέρα που έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου 1957, είχε συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και φλογερό ταμπεραμέντο. Ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει εκείνη τη συνέντευξη σε θέματα που άπτονταν της πολιτικής. Δήλωσε πως η περίοδος που τον εξάπτει περισσότερο είναι η Οκτωβριανή επανάσταση. Υποστήριξε πως έφερε στην επιφάνεια το προλεταριάτο της Σοβιετικής Ένωσης. Και πως η επικράτησή του έγινε πηγή έμπνευσης για το προλεταριάτο όλου του κόσμου.

•Η απάντηση του Ριβέρα φωτίζει το περιεχόμενο πολλών έργων του. Οι μεγάλες τοιχογραφίες που υπάρχουν σε κεντρικά σημεία του Μεξικού είναι γεμάτες κοινωνικοπολιτικά μηνύματα.

Η τοιχογραφία “Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central” είναι του 1946. Στο έργο παρουσιάζονται δύο στοιχεία που απασχόλησαν έντονα τη δουλειά του καλλιτέχνη. Οι γυναίκες και οι εργάτες. Το έργο είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X