Fragilemag

Σαν σήμερα – Rock in Athens | Το μουσικό φεστιβάλ που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά

Σαν σήμερα – Rock in Athens | Το μουσικό φεστιβάλ που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για το 2021 μόνο (;) τα μουσικά φεστιβάλ που είχαμε συνηθίσει δεν θα γίνουν. Με το συναυλιακό μέλλον να πάλλεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας επιστρέφουμε στο πρώτο ροκ φεστιβάλ που έγινε στην Αθήνα και άφησε το στίγμα του στις γενιές που ακολούθησαν. Το «Rock In Athens» πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουλίου 1985 στο Καλλιμάρμαρο. Ήταν κυρίως ιδέα τής τότε υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη που εφάρμοσαν Γάλλοι παραγωγοί. Σε δύο μέρες το κοινό της Αθήνας θα μπορούσε να παρακολουθήσει συναυλίες συγκροτημάτων που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν είχε φανταστεί πως θα μπορούσε να ζήσει αληθινά. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας – του φεστιβάλ – περιλάμβανε τις εμφανίσεις των Τelephone, Stranglers, Depeche Mode και Culture Club. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιλάμβανε τις εμφανίσεις των Talk–Talk, The Cure, Nina Hagen και The Clash. Η τιμή εισιτηρίου για το διήμερο ήταν 2.000 δραχμές. Κάποιοι τη θεώρησαν ακριβή. Ήταν έτσι; Αν δεχτούμε ως μονάδα μέτρησης το κόστος ενός άλμπουμ βινυλίου (τότε, μαζί με τις κασέτες, ήταν τα κυρίαρχα μέσα αναπαραγωγής ήχου) που τότε ήταν γύρω στις 500 δραχμές, λέμε πως η πολιτική της τιμής ήταν ο ορισμός του ελαφρώς τσιμπημένου, που δέχεσαι να πληρώσεις παρ’ όλα αυτά.

Ααα… και για να μην ξεχνιόμαστε. Είχαμε και επεισόδια μετά από ντου που έκαναν οι τζαμπατζίδες. Τα ρεπορτάζ της εποχής είπαν πως διοργανωτές και αστυνομία συμφώνησαν στην ελεύθερη είσοδο όσων δεν είχαν εισιτήριο, μετά από επέμβαση του τότε υφυπουργού πολιτισμού Γιώργου Παπανδρέου.

Επτά λόγοι που δεν θα ξεχάσουμε το Rock In Athens.

1. Η αρχή του τέλους των Culture Club. Το συγκρότημα του φωτογενούς τραγουδιστή Boy George βρέθηκε στην Αθήνα στο απόγειο της καριέρας του. Ακριβώς τη στιγμή που, μετά την εξωφρενική επιτυχία που είχε γευτεί, θα βούταγε στην παρακμή. Οι Culture Club ήταν κόκκινο πανί για κομμάτι του κοινού της Αθήνας. Εκπροσωπούσαν το βαθύ mainstream που rockers, οι punk-rockers, αντιπαθούσαν. Η εμφάνιση της μπάντας συνοδεύτηκε από ρίψεις του κοινού προς τη σκηνή, κουτιών μπύρας, πλαστικών μπουκαλιών νερού (που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν νερό αλλά ούρα). Μια από τις χαρακτηριστικές στιγμές της απογοητευτικής εμφάνισης των Culture Club συνέβη όταν ο Boy George, προσπαθώντας να ηρεμήσει το κοινό, είπε: «Ας φερθούμε ως ενήλικες», την ίδια στιγμή που άλλο μέλος του συγκροτήματος, σαλτάροντας προς τη μεριά του, ανταπέδωσε στο κοινό μια πέτρα που λίγο πριν είχε βρει τον τραγουδιστή στο χέρι του.

2. Η εμφάνιση των Depeche Mode. Μάγεψαν. Από σκηνής, ο τραγουδιστής τους Dave Gahan «δίδαξε» πως η ροκ συμπεριφορά μπορεί να συνδυαστεί με το κλειστοφοβικό electro που έπαιζε η μπάντα ξεσηκώνοντας το κοινό. Οι Depeche Mode ανέβηκαν στη σκηνή του φεστιβάλ την ίδια στιγμή που οι τζαμπατζήδες μετά από απανωτά ντου ενάντια στην αστυνομία, αλλά και μετά από μια μικρή πυρκαγιά που ξέσπασε στον λόφο που συνορεύει με το Παναθηναϊκό στάδιο, κατάφεραν να μπουν στο φεστιβάλ, να το παρακολουθήσουν δωρεάν. Η εμφάνιση των Depeche Mode στην Αθήνα ήταν ο πρόλογος της σχέσης τού ελληνικού κοινού μαζί τους. Και σηματοδότησε την απενεργοποίηση του electro ως είδος μουσικής που αφορά μόνο το κοινό των ντισκοτέκ (έτσι λέγονταν τα κλαμπ κάποτε).

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X