Fragilemag

Συνέντευξη | Μπορείς να διαφωνήσεις με τον Σπύρο Γραμμένο;

Συνέντευξη | Μπορείς να διαφωνήσεις με τον Σπύρο Γραμμένο;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Παναγόπουλος

Από την ατάκα στην ΕΡΤ: “θα το κλείσουμε το μαγαζί”, όταν του ζητήθηκε να τραγουδήσει το «Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος», στη χαμένη καλοκαιρινή θεατρική σεζόν με τον Λάκη Λαζόπουλο ο Σπύρος Γραμμένος μοιάζει να βγαίνει ατσαλάκωτος από κάθε στραβή που του έκατσε χωρίς να χάνει το χιούμορ και τις καλοφιλεταρισμένες δόσεις αυτοσαρκασμού του. Καλό για εκείνον. Καλό και για την εποχή που απ’ ό,τι φαίνεται βρήκε τον τροβαδούρο που της έλειπε.

Όλα όμορφα;
Όλα όμορφα. Σε αυτή τη μαυρίλα που ζούμε τα βλέπω, προσπαθώ να τα βλέπω, καλά τα πράγματα. Όσο εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι έχουμε υγεία, προσπαθώ να τα βλέπω τα πράγματα θετικά.

Ποιοι είναι οι δικοί σου άνθρωποι;
Η οικογένειά μου. Δηλαδή η σύντροφός μου, ο αδελφός μου, η μάνα μου, οι φίλοι μου. Έχω καλούς φίλους.

Τι έμαθες από τους φίλους σου;
Πως έχει σημασία να συζητάμε ακόμα και όταν διαφωνούμε. Μου αρέσει η αρμονία στις σχέσεις. Δεν μπορώ φασαρίες, εκρήξεις, τσαμπουκάδες, δεν τα μπορώ καθόλου αυτά.

Σταυροί, Ελληνικές σημαίες, άνθρωποι φανατικοί που θέλουν να μην αλλοιωθεί το DNA τους, άνθρωποι προβληματισμένοι. Τις προάλλες έγινε συλλαλητήριο κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το παρακολούθησες;
Έτυχε να περάσει από μπροστά μου.

Και;
Αφήνω έξω το ποσοστό των ανθρώπων που είναι φανατισμένοι. Δεν συζητώ γι’ αυτούς, ούτε είμαι κοινωνιολόγος να τους ερμηνεύσω. Γι’ αυτούς που μπορώ να μιλήσω είναι οι όντως προβληματισμένοι άνθρωποι. Όταν έχεις έναν κόσμο που αντιδρά και, επαναλαμβάνω, δε μιλώ για τις ακραίες φωνές, μιλώ για καθημερινούς ανθρώπους γνωστούς ή φίλους που λένε “φοβάμαι να κάνω το εμβόλιο” δε βάζεις μπροστά τους μπάτσους. Δε λύνεται αυτό το ιατρικό θέμα έτσι. Κανονικά η κάθε κυβέρνηση θα έπρεπε να πείσει αυτούς τους ανθρώπους για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, να τους κάνει να αισθανθούν ασφαλείς. Αυτό, όμως, που συμβαίνει είναι να απειλούνται για να κάνουν κάτι το οποίο φοβούνται. Δεν πάει έτσι το πράγμα. Η απειλή είναι λάθος. Έχω φίλους που λένε “φοβάμαι να κάνω το εμβόλιο”, το συζητάμε. Μόνο αυτό μπορώ να κάνω. Κοίτα, έχω κάνει τα εμβόλιά μου και πριν τα κάνω περίμενα πώς και πώς να έρθει η στιγμή που θα τα έκανα.

Θεωρείς ότι αυτή η αυταρχικότητα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι συνειδητή επιλογή της;
Πιστεύω πως είναι στον χαρακτήρα της.

Το έχουμε δει και αλλού αυτό;
Πλάκα κάνεις; Στα πάντα το έχουμε δει. Εγώ νομίζω πως όταν αποφάσισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 6 πρωί πολλά μέλη της κυβέρνησης χάρηκαν, ευχαριστήθηκαν, γούσταραν, ίσως είπαν και: “Γαμώτο έχουμε τον κορονοϊό, κρίμα, θα μπορούσαμε να το επιβάλαμε έτσι, χωρίς λόγο.”

Υπάρχουν καλλιτέχνες που σκυλοβρίζουν στα σόσιαλ για συναυλίες που ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Εσύ τι;
Θα κάνω λίγα πράγματα το καλοκαίρι. Δεν έχω κλείσει σε κάποιο μαγαζί, έχω ανασφάλεια για τα φεστιβάλ που έχω κλείσει, δεν ξέρω αν τελικά θα γίνουν. Είχα και την ατυχία να είμαι σε μια θεατρική παράσταση που θα κάναμε με τον Λάκη Λαζόπουλο που δυστυχώς για λόγους υγείας ακυρώθηκε, οπότε δεν είχα προλάβει να κλείσω πράγματα για καλοκαίρι.

Πώς είναι ο Λάκης τώρα;
Είναι μια χαρά.

Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία σας θα συνεχιστεί;
Όχι. Ήταν μια παράσταση της στιγμής. Μετά είχαμε προγραμματίσει όλοι άλλα πράγματα να κάνουμε.

διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X