Fragilemag

Βιβλιοθεραπεία – Γιατί θέλουμε ανοιχτά βιβλιοπωλεία στον καιρό του δεύτερου lockdown

Βιβλιοθεραπεία – Γιατί θέλουμε ανοιχτά βιβλιοπωλεία στον καιρό του δεύτερου lockdown
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Η βιβλιοθήκη του Φαραώ Ραμσή του Β΄ λέγεται πως έφερε την επιγραφή «Το σπίτι της θεραπείας για την ψυχή». Ο συγγραφέας Ντίλαν Τόμας χαλάρωνε διαβάζοντας τις ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι ενώ έτρωγε γλυκά στην μπανιέρα. Η μυθιστοριογράφος Γιγέν Λι στράφηκε στο βιβλίο “Πόλεμος και Ειρήνη” στις δύσκολες στιγμές του πρώτου lockdown, όταν ξεκίνησε μια διαδικτυακή ομάδα ανάγνωσης του αριστουργήματος του Τολστόι. 3.000 άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή. Στην Ελλάδα υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που προτείνουν μια πληθώρα τίτλων για βιβλιοθεραπεία. Μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες τους μπορεί να είναι μέσα σε αυτά που χρειαζόμαστε περισσότερο στον καιρό του δεύτερου lockdown. Ίσως η πολιτεία αφουγκραζόμενη τις ψυχικές ανάγκες του πληθυσμού στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας κρατούσε τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά και αναγνώριζε στο βιβλίο τη σπουδαιότητα που του αναλογεί.
Τα τελευταία χρόνια, πλήθος ερευνών υποστηρίζει αυτό που ήδη γνωρίζουμε από την εμπειρία: ότι τα βιβλία όχι μόνο διασκεδάζουν και εκπαιδεύουν, αλλά μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε από τις δυσκολίες και να ωριμάσουμε. Προσφέρουν συντροφιά στους μοναχικούς, διορατικότητα στους ανήσυχους και απελευθέρωση σε όσους αισθάνονται παγιδευμένοι.
•Η βιβλιοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί βιβλία και άλλες μορφές λογοτεχνίας, συνήθως παράλληλα με τους πιο παραδοσιακούς τρόπους ψυχοθεραπείας, για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Αν και τα βιβλία που προτείνουν οι θεραπευτές μπορεί να κινούνται- από τη φιλοσοφία έως την αυτοβιογραφία ή την αυτοβοήθεια – οι βιβλιοθεραπευτές συνήθως χρησιμοποιούν τη μυθοπλασία
Η ανάγνωση συγκεκριμένων βιβλίων και στη συνέχεια η συζήτησή τους με έναν θεραπευτή (ή μέσα σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας) βοηθά τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν διαφορετικές οπτικές από τις δικές τους, να κατανοήσουν ένα δύσκολο παρελθόν, να αντιμετωπίσουν ενοχλητικά συμπτώματα ή να βιώσουν αισθήματα ελπίδας, ικανοποίησης, αλλά  και ενσυναίσθηση. Γενικότερα, η ανάγνωση θεωρείται ότι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, την αυτογνωσία και την αίσθηση της αυτάρκειας.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X