Γυναίκα

Γυναίκα | Ρόζα Παρκς – Το αιώνιο σύμβολο της φυλετικής ισότητας

Γυναίκα | Ρόζα Παρκς – Το αιώνιο σύμβολο της φυλετικής ισότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ρόζα Παρκς (1913-2005) έβαλε φωτιά στο φιτίλι της έναρξης του κινήματος γύρω από τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άνδρα σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το 1955.

Οι ενέργειές της ενέπνευσαν τους ηγέτες της τοπικής μαύρης κοινότητας να οργανώσουν το μποϊκοτάζ του λεωφορείου του Μοντγκόμερι. Με επικεφαλής τον νεαρό αιδεσιμότατο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, το μποϊκοτάζ διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο -κατά τη διάρκεια του οποίου η Παρκς έχασε τη δουλειά της- και έληξε μόνο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο διαχωρισμός των λεωφορείων ήταν αντισυνταγματικός. Τον επόμενο μισό αιώνα, η Παρκς έγινε ένα εθνικά αναγνωρισμένο σύμβολο αξιοπρέπειας και δύναμης στον αγώνα για τον τερματισμό του φυλετικού διαχωρισμού.

Η Ρόζα Παρκς γεννήθηκε στην Αλαμπάμα, στις 4 Φεβρουαρίου 1913. Όταν αρνήθηκε να παραδώσει τη θέση της στο λεωφορείο το 1955, δεν ήταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκε με τον οδηγό Τζέιμς Μπλέικ. Είχε μπει ξανά στο ασφυκτικά γεμάτο λεωφορείο του μια κρύα μέρα 12 χρόνια νωρίτερα. Πλήρωσε το εισιτήριο μπροστά στον οδηγό και μετά δεν τήρησε τον κανόνα που υποχρέωνε τους μαύρους να αποβιβαστούν και να ξαναμπούν από την πίσω πόρτα. Έμεινε στη θέση της μέχρι που ο Μπλέικ την τράβηξε από το μανίκι της, εξαγριωμένος, για να απαιτήσει τη συνεργασία της. Η Παρκ εγκατέλειψε το λεωφορείο αντί να ενδώσει και να καθίσει πίσω. Ακολουθούν εννέα γεγονότα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε για την πολύ σημαντική Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια.

1. Η Παρκς δεν ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λεωφορείο του Μοντγκόμερι
Εννέα μήνες πριν, η 15χρονη Κλοντέτ Κόλβιν ήταν η πρώτη επιβάτισσα λεωφορείου στο Μοντγκόμερι που συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη. (Η Παρκς συμμετείχε στη συγκέντρωση χρημάτων για την υπεράσπιση της Κόλβιν.) Τρεις άλλες Αφροαμερικανές —η Αουρέλια Μπράουντερ, η Μαίρη Λουίζ Σμιθ και η Σούζι ΜακΝτόναλντ— επίσης παραβίασαν τον νόμο περί διαχωρισμού στα λεωφορεία πριν από την Παρκς. Οι τέσσερις ήταν ενάγουσες στην υπόθεση Μπράουντερ εναντίον Γκέιλ που είχε ως αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει αντισυνταγματικό τον διαχωρισμό σε λεωφορεία.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X