Γυναίκα

Κασμίρ το πουλόβερ που θα κρατήσουμε για πάντα!

Κασμίρ το πουλόβερ που θα κρατήσουμε για πάντα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι το πουλόβερ που θα κρατήσουμε μια ζωή στην ντουλάπα μας, αν του φερθούμε σωστά. Το κομμάτι για το οποίο δεν θα νιώσουμε ποτέ ότι πετάξαμε τα λεφτά μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι η επιτομή του warm & chic στην καρδιά ενός δύσκολου χειμώνα.

Φυσικά, ένα κασμιρένιο πουλόβερ κοστίζει περισσότερο από ένα απλό μάλλινο. Ομως, οι ιδιότητες της φυσικής αυτής ίνας αποζημιώνουν όλες όσες από εμάς επενδύουν στην απόκτησή του κι έχουν μελετήσει λίγο περισσότερο τη συγκεκριμένη αγορά.

Τι ανεβάζει την τιμή του στην αγορά;

Με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι κατσίκες ξεκινούν μόνες τους την απαλλαγή από το πλούσιο τρίχωμά τους. Τρίβονται πάνω σε πέτρες και θάμνους. Αυτές οι τούφες από κασμίρ μαζεύονται παραδοσιακά με το χέρι. Γίνεται με προσεκτικό χτένισμα κάθε ζώου στο χέρι .

Μια κατσίκα δίνει περίπου 150 γραμμάρια κασμίρ τον χρόνο και η σπανιότητα αυτού του φυσικού υλικού είναι που αυξάνει την τιμή του. Ουσιαστικά, για ένα πουλόβερ σε medium μέγεθος απαιτείται το νήμα από 3 έως 5 κατσίκες κασμίρ, ενώ χρειάζεται να προσθέσουμε στην τιμή και τη μακρά επεξεργασία του νήματος με αρκετά στάδια χειροποίητης εργασίας.

Γιατί ένα πουλόβερ από κασμίρ διαφέρει από το μάλλινο;

Το νήμα κασμίρ συλλέγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι με το χτένισμα του υποστρώματος (κατώτερη στοιβάδα του τριχωτού) της κατσίκας κασμίρ. Αυτή ζει στα οροπέδια των Ιμαλαϊων, στη Μογγολία, το Νεπάλ και την Κίνα.

Η εξαιρετικά ανθεκτική φυλή του ζώου έχει μάθει να επιβιώνει χάρη σε αυτό το πυκνό και απαλό τρίχωμα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, -40°C, για έξι μήνες τουλάχιστον που διαρκεί ο χειμώνας.

Η προστασία που παρέχει το κασμίρ από το υπερβολικό κρύο πολλαπλασιάζει την ικανότητά του να ζεσταίνει περισσότερο από το μαλλί ενός προβάτου. Επιπλέον κρατάει τη φόρμα του, δεν ξεχειλώνει, και δεν ξεθωριάζει με την κατάλληλη φροντίδα.

Επιτέλους, αναγνωρίστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τηρήθηκαν, επίσης, αυστηρότεροι νόμοι προστασίας του περιβάλλοντος. Οχι μόνο στις χώρες που συλλέγεται το κασμίρ καθώς και σε εκείνες που υφαίνεται.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X