Ιστορία

29 Οκτωβρίου του 1961 -Κωνσταντίνος Καραμανλής: Όταν στην Ελλάδα ψήφισαν οι νεκροί και τα δένδρα

29 Οκτωβρίου του 1961 -Κωνσταντίνος Καραμανλής: Όταν στην Ελλάδα ψήφισαν οι νεκροί και τα δένδρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

29 Οκτωβρίου του 1961-Κωνσταντίνος Καραμανλής : «Ψήφισαν και τα δένδρα», ήταν το ανέκδοτο της 10ετίας του ’60 για τις εκλογές του 1961. Και νεκροί είχαν ψηφίσει και αγάλματα, προκριμένου να εκλεγεί ισχυρή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή! Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου του 1961, όταν διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές που πέρασαν στην Ιστορία ως Εκλογές βίας και Νοθείας.

Η προεκλογική περίοδος ήταν χαώδης. Στο πλαίσιο των βίαιων επεισοδίων κατά των οπαδών της ΕΔΑ (η οποία συμμετείχε με την ονομασία «ΠΑΜΕ») υπήρξαν και νεκροί από πυρά του ανδρών του Στρατού και της Χωροφυλακής. Στις 25 Οκτωβρίου, στη συνοικία Επτάλοφος της Θεσσαλονίκης, ο χωροφύλακας Σπυρίδων Φιλίππου δολοφόνησε με περίστροφο τον 24χρονο Στέφανο Βελδεμίρη, που μοίραζε οδικώς προκηρύξεις της Αριστεράς.

Εκλογές στην Ελλάδα: Το όνειρο του 4χρονου Κωνσταντίνου Καραμανλή να γίνει Αρχηγός και η βοήθεια της Φρειδερίκης να το πραγματοποιήσει – Bία και νοθεία το ‘61

Την Κυριακή των εκλογών ο επίσης 24χρονος στρατιώτης Διονύσιος Κερπινιώτης, στέλεχος της Ε.Δ.Α., έπεσε νεκρός με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, στο εκλογικό κέντρο του χωριού Δεμίρι Αρκαδίας, όπου είχε σταλεί ως φρουρός. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τον θάνατό του ως «αυτοκτονία».
Στη συγκέντρωση της Αριστεράς στο Αιγάλεω, στις 13 Οκτωβρίου, η επίθεση ακροδεξιών είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό, μεταξύ πολλών άλλων, του 80χρονου υποψήφιου βουλευτή Περικλή Αλ. Αργυρόπουλου, τέως υπουργού Εξωτερικών. Στην επαρχία, Στρατός, Χωροφυλακή και παρακρατικοί άσκησαν ψυχολογική πίεση στους πολίτες, απαιτώντας να μη συμμετάσχουν στις προεκλογικές εκδηλώσεις της ΕΔΑ και να απέχουν από την κάλπη.

Ο βετεράνος πολιτικός αναλυτής – δημοσιογράφος Κώστα Παπαϊωάννου – επί χρόνια εκδότη και διευθυντή της εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ έχει γράψει:

«Η νοθεία ήταν τρομακτική, εκτεταμένη και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης: δεν τους ένοιαζε τίποτα – έτσι φθάσαμε σε αμέτρητο αριθμό παράνομων εγγραφών σε εκλογικούς καταλόγους, διπλοψηφίες (100.000 μόνο στην Αθήνα!), τριπλοψηφίες και… ευρηματικές λύσεις με ψηφοφόρους ανύπαρκτους: ήταν τότε που ψήφιζαν πεθαμένοι, δένδρα, σπίτια, δρόμοι, οικόπεδα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για τη νοθεία: Ο αριθμός των εγγεγραμμένων δεν αναφέρεται στη στατιστική των εκλογών! Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί ψήφισαν με ειδικές καταστάσεις. Τα αποτελέσματα βγήκαν μία εβδομάδα μετά! Εκτός της Αττικής και της Κρήτης, παντού το ποσοστό υπέρ της Δεξιάς ήταν πάνω από 80% – στην Πιερία 91,6% (!). Σε όλο αυτό υπήρχε μια πραγματικότητα: ο Καραμανλής ήταν ο πατέρας του παρακράτους!».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποποιήθηκε δύο φορές δημοσίως τα επόμενα χρόνια τη συν-υπεθυνότητά του στα έκτροπα, αλλά η προδικτατορική πολιτική περίοδος τον είχε στιγματίσει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέχτηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά, αλλά κυβέρνησε μόνο δύο χρόνια ακόμα, ενώ ο «Ανένδοτος» του Παπανδρέου κεφαλοποιήθηκε πολιτικά, οδηγώντας τον σε νίκη στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις εκλογές του ’61 η ΕΡΕ έλαβε ποσοστό 50,81% και ανανέωσε την κυβερνητική θητεία της. Η Ένωση Κέντρου ακολούθησε με 33,66% και η ΕΔΑ, ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης, περιορίστηκε στο 14,63%. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, καταγγέλλοντάς το ως προϊόν βίας και νοθείας. Την 1η Δεκεμβρίου του ’61 κηρύσσει τον «Ανένδοτο Αγώνα», με στόχο «η Δημοκρατία να νικήσει στην Πατρίδα». Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι Συνταγματάρχες…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X