Ιστορία

Η παράνομη σχέση της Δέσποινας με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και ο νόμος της μιας νύχτας

Η παράνομη σχέση της Δέσποινας με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και ο νόμος της μιας νύχτας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δικτάτορα Παπαδόπουλο: «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Αυτό ήταν το σύνθημα της επταετούς χούντας των Συνταγματαρχών αλλά… «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Όχι. Η συγκεκριμένη παροιμία δεν ήταν εφεύρημα του Παπαδόπουλου και της παρέας του αλλά ταιριάζει γάντι στον άνθρωπο που έβαλε την Ελλάδα στον γύψο.

Αν δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω, τότε σίγουρα δεν ξέρετε για το πώς γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ο Παπαδόπουλος με τη Δέσποινα Γάσπαρη η οποία πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2023, πλήρης ημερών.

Για να σας εξηγήσουμε θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 1954. Τότε η νεαρά Δέσποινα Γάσπαρη, αριστούχος της Σχολής Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εργαζόταν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και συγκεκριμένα στη Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού. Τότε στο ΓΕΣ είχε πάρει μετάθεση και ένας νεαρός αξιωματικός, ο (μετέπειτα δικτάτορας) Γεώργιος Παπαδόπουλος ο οποίος θα ήταν προϊστάμενος στο τμήμα που εργαζόταν η Δέσποινα.

Οι δυο τους δεν είχαν πολλές επαφές καθότι ο Παπαδόπουλος είχε την εικόνα του «πολλά βαρύ και όχι» και επιπλέον ήταν και παντρεμένος (ήδη από το 1942) με τη Νίκη Βασιλειάδη, με την οποία είχε αποκτήσει και δυο παιδιά, τον Χρήστο και τη Χρυσούλα. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, παντρεμένη ήταν και η νεαρά Δέσποινα και μάλιστα με έναν αστυνομικό ονόματι Σερέτης.

«Στην υπηρεσία, δεν είχε την τρυφεράδα που είχε μέσα στο σπίτι ή με τους φίλους. Ήταν με κάτω το κεφάλι και έλεγες πως πέρα από τα χαρτιά του δεν έβλεπε τίποτε άλλο» είχε πει η Δέσποινα σε συνέντευξη που είχε δώσει τους «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά.

Όταν τελείωσε η δουλειά της Δέσποινας στο ΓΕΣ, ζήτησε να φύγει διότι δεν μπορούσε να αντέξει τον στρατιωτικό τρόπο ζωής. Αυτός που έπρεπε να υπογράψει το χαρτί της απόλυσης – παραίτησης ήταν ο Παπαδόπουλος ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τη Δέσποινα… φανερώθηκε.

Έβρισκε διαρκώς δικαιολογίες για να αναβάλει την υπογραφή του χαρτιού μέχρι που στο τέλος δεν άντεξε και με έναν καθόλου δημοκρατικό τρόπο (η δημοκρατία δεν ήταν και το φόρτε του, άλλωστε) της είπε πως «δεν υπογράφω κανένα χαρτί. Εδώ θα μείνεις. Είτε σου αρέσει, είτε δε σου αρέσει»!

Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η παράνομη σχέση της Δέσποινας Γάσπαρη με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. «Η σχέση μας ήταν μυστική όλα τα χρόνια σχεδόν. Δηλαδή μυστική δεν ήταν, γιατί το 1959 ήρθε στην Υπηρεσία Πληροφοριών και αρχίσαμε και μέναμε μαζί, στην Πλατεία Αμερικής, και εκεί μας βρήκε και η Επανάσταση» είχε αναφέρει η Δέσποινα.

Το θέμα, ωστόσο, είναι πως όσο ακόμα η σχέση των δυο ήταν παράνομη η Δέσποινα έμεινε έγκυος. Και όσο η κοιλιά δε φαινόταν τα πράγματα ήταν ελεγχόμενα. Όταν άρχισε η κοιλιά να φαίνεται ξεκίνησαν τα προβλήματα και (κυρίως) τα… κουτσομπολιά.

Η Δέσποινα Γάσπαρη έφερε στον κόσμο το μοναδικό παιδί του ζευγαριού, την Υπερμαχεία Παπαδοπούλου (το όνομα της μητέρας της Δέσποινας). Το μωρό, με δεδομένο πως το ζευγάρι εξακολουθούσε να είναι παράνομο, έμενε στους γονείς της Δέσποινας.

Ο νόμος του «αυτόματου διαζυγίου»
Με την επιβολή της δικτατορίας, ωστόσο, η κατάσταση έγινε πιο «ζόρικη» για τον Παπαδόπουλο ο οποίος δεχόταν ισχυρότατες πιέσεις είτε να χωρίσει τη Δέσποινα και να επιστρέψει στη σύζυγό του, είτε να χωρίσει τη σύζυγό του (με την οποία ήταν σε διάσταση) και να παντρευτεί τη Δέσποινα.

Λέγεται πως ο Παπαδόπουλος βρέθηκε σε αδιέξοδο και έφτασε στο σημείο να υποβάλει την παραίτησή του από αρχηγός του «Επαναστατικού Συμβουλίου» και όρισε, μάλιστα, ως διάδοχό του τον ταξίαρχο των Τεθωρακισμένων, Στυλιανό Παττακό. Η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή και οι πιέσεις αυξήθηκαν ώστε το συντομότερο να βρεθεί μια λύση.

Εκείνη την εποχή το να πάρει ένα ζευγάρι διαζύγιο ήταν (τουλάχιστον) δύσκολο και χρονοβόρο. Ο χρόνος, ωστόσο, πίεζε. Η Νίκη Βασιλειάδη ήταν αυτή που έκανε το πρώτο βήμα. Κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και έτσι ο Παπαδόπουλος έδρασε ως δικτάτορας που σέβεται τον εαυτό του και εν μια νυκτί αλλάζει τον νόμο.

Ο φωτογραφικός αυτός νόμος («αυτόματου διαζυγίου», όπως έμεινε στην ιστορία), προέβλεπε πως αν ένα ζευγάρι βρίσκεται σε διάσταση για επτά έτη και πάνω, τότε το διαζύγιο μπορεί να βγει αυθημερόν! Ο νόμος πέρασε το πρωί, το διαζύγιο βγήκε το απόγευμα και το επόμενο πρωί ο νόμος καταργήθηκε. Παστρικές δουλειές.

Τελικά, Παπαδόπουλος και Δέσποινα παντρεύτηκαν το 1968 και το ζευγάρι έφυγε από την Πλατεία Αμερικής και έμεινε σε βίλα στο Λαγονήσι την οποία είχε παραχωρήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X