Fragilemag

Η πρόσφατη ιστορία της μάσκας. Θέατρο, μόδα και πανδημίες

Η πρόσφατη ιστορία της μάσκας. Θέατρο, μόδα και πανδημίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία και σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν για να μεταμφιέσουν, να καλύψουν ή να αλλάξουν ταυτότητα, είτε επρόκειτο για τελετουργίες και θέατρο, είτε για την τέλεση εγκλημάτων, είτε ως πέπλο των γυναικών. Οι ιατρικές μάσκες, αντίθετα, δεν έχουν σκοπό να κρύβουν, αλλά να προστατεύουν. Διατηρούν την ταυτότητα του χρήστη ενώ ενθαρρύνουν την αλληλεγγύη παρά την απομόνωση.

Εδώ είναι μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία της εξέλιξής τους.

Ευρώπη του 17ου αιώνα

Οι γιατροί της πανούκλας υιοθετούν ένα κοστούμι που περιλαμβάνει ένα δερμάτινο κάλυμμα για το κεφάλι με ένα μακρύ, μυτερό ράμφος γεμάτο με αρώματα και μυρωδικά, που καλύπτουν τις κακές οσμές και πιστεύεται ότι καταπολεμούν τη μετάδοση που προκαλείται από τον μολυσμένο αέρα. Στυλιζαρισμένες εκδόσεις του κοστουμιού αυτού έγιναν δημοφιλείς σε σκηνικές παραγωγές και γιορτές καρναβαλιού. Αυτή η ιστορική απεικόνιση δείχνει ολόκληρη τη στολή. Η μάσκα φυλάσσεται στο Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας στο Βερολίνο.

19ος αιώνας

Οι μοντέρνες γυναίκες φορούν δαντελωτά πέπλα για προστασία από τη σκόνη, ιδίως στο Παρίσι, που βρισκόταν υπό ανακατασκευή από τον Georges-Eugene Haussmann. Καθώς η θεωρία των μικροβίων εξαπλώνεται, η μόδα αποκτά μια ιατρική αύρα, όταν ερευνητές ανακαλύπτουν στα μικροσκόπιά τους βακτήρια σε σωματίδια σκόνης.

Σε ένα άρθρο του 1878 που εκτυπώθηκε στην εφημερίδα Hospital Gazette και στο Scientific American, o A.J. Jessup, γιατρός στη Νέα Υόρκη, συνιστά βαμβακερές μάσκες για τον περιορισμό της μετάδοσης κατά τη διάρκεια επιδημιών: Αναφέρει τα πειράματά του με δοκιμαστικούς σωλήνες με και χωρίς πώματα από βαμβάκι. Η ιδέα του όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Αρχές του 20ου αιώνα

Medical College Hospital 1902 | φωτο: Library of Congress

Αν και η πρώτη μελέτη που υποστηρίζει τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης δημοσιεύθηκε το 1897, η χρήση τους είναι σπάνια στις αρχές του αιώνα…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X