Καιρός

Η «Οδύσσεια» της «Ζηνοβίας» (pics)

Η «Οδύσσεια» της «Ζηνοβίας» (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η «Οδύσσεια» που προκάλεσε η επέλαση της «Ζηνοβίας» είχε έναν νεκρό, κλειστές εθνικές οδούς, ταλαιπωρία του κόσμου, αποκλεισμούς, με αποτέλεσμα όλα αυτά να προκαλέσουν την οργή του Μητσοτάκη, ο οποίος διέταξε άμεσα έρευνα για την πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών στην Εθνική Οδό.

*Ρεπορτάζ Παναγιώτης Φάκος

Με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας αποδείχτηκε ότι το «επιτελικό κράτος» είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως η «Ζηνοβία».

Τραγωδία με τον πρώτο νεκρό της «Ζηνοβίας» στις Πλαταιές

Το πρώτο θύμα από την κακοκαιρία «Ζηνοβία» καταγράφηκε στις Πλαταιές Βοιωτίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από αναθυμιάσεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 94χρονος, μαζί με τον 64χρονο γιο του, είχαν τοποθετήσει μία γεννήτρια για παραγωγή ρεύματος, προκειμένου να ζεσταίνονται και να έχουν και φωτισμό, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας.

Όμως, τα καυσαέρια από τη γεννήτρια πήγαιναν μέσα στο σπίτι και στον χώρο όπου βρίσκονταν οι δυο άνδρες, με συνέπεια να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Το βράδυ ο εγγονός του 94χρονου, όταν πήγε στο σπίτι, βρήκε και τους δυο αναίσθητους και ειδοποίησε τις Αρχές, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. Αμέσως σήμανε συναγερμός για να ανοίξουν διαβάσεις και να μπορέσουν να φτάσουν εκεί τα σωστικά συνεργεία.

Λίγο αργότερα ασθενοφόρο παρέλαβε τον πατέρα, ο οποίος ανέκτησε τις αισθήσεις του, ενώ ο 94χρονος δεν κατάφερε να επιζήσει.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην περιοχή της Μάνδρας

Διακόπηκε, λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.

Ζηνοβία

Διακοπή της κυκλοφορίας στην περιφερειακή Πεντέλης – Νέας Μάκρης

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διακόπηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας

Το ισχυρό χτύπημα από τη «Ζηνοβία» στην Αττική και η έντονη χιονόπτωση προκάλεσαν το κλείσιμο της εθνικής οδού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος διοδίων στις Αφίδνες και στα δύο ρεύματα. Έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας λόγω του χιονιά, καθώς η χιονόπτωση είναι συνεχής από το Μαρτίνο μέχρι και την Υλίκη.

Μάλιστα αρκετοί χρήστες στο Twitter, επιβεβαιώνουν πως τα αυτοκίνητα είναι εγκλωβισμένα σε ουρές χιλιομέτρων.

https://twitter.com/jennytsoupar/status/1211656708109541377

Συγκεκριμένα,ουρές ακινητοποιημένων αυτοκινήτων έχουν δημιουργηθεί επί της Νέας Οδού καθώς αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες, που βρίσκονται στην περιοχή, ακινητοποιούνται σε όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας μη μπορώντας να συνεχίσουν καθώς δεν έχουν τοποθετήσει αλυσίδες.

Ως αποτέλεσμα οι οδηγοί προσπαθούν να τοποθετήσουν τις αλυσίδες επί τόπου στο σημείο με την κυκλοφορία να μπλοκάρεται. Πολλοί οδηγοί δεν ξέρουν να τοποθετήσουν της αλυσίδες με αποτέλεσμα η κατάσταση να δυσκολεύει περισσότερο.

Επίσης απαγορεύτηκε η κίνηση μετά τα διόδια των Αφιδνών όλων των λεωφορείων προς Λαμία- Θεσσαλονίκη εκτός από εκείνα που κατευθύνονται στην Χαλκίδα. Διακόπηκε, νωρίτερα, λόγω της κακοκαιρίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.

Πάνω από 20 λεωφορεία νωρίτερα ακινητοποιήθηκαν στο τμήμα της εθνικής οδού από τη Λαμία μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.

Οδηγοί καταγγέλλουν – «Κολλήσαμε σε 5 πόντους χιόνι για 3 ώρες»

Κομμένη στα δύο ήταν για ώρες η χώρα, λόγω της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» που έφερε σφοδρές χιονοπτώσεις. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, ενώ εκατοντάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι.

Ένας από τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς την Αθήνα σχολίασε πως η κατάσταση είναι τραγική. «Βρισκόμαστε στον κεντρικότερο δρόμο της χώρας μας, 40 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας μας και είμαστε εγκαταλελειμμένοι εδώ και 4,5 ώρες μέσα στο χιόνι, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία προσπάθεια από ότι έχουμε αντιληφθεί όλοι όσοι είμαστε εγκλωβισμένοι, να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε και να φύγουμε», αναφέρει.

«Εγώ απεγκλωβίστηκα από τον κόμβο προς Ωροπό και έρχομαι σιγά σιγά προς την Αθήνα αλλά στο ρεύμα της ανόδου γίνεται ένας χαμός. Ο απεγκλωβισμός μου έγινε περίπου μετά από πέντε ώρες. Είμαστε τέσσερις λωρίδες ο ένας δίπλα στον άλλο, φανταστείτε πόσα αυτοκίνητα. Με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που μετά από μερικές ώρες άρχισαν να κλαίνε και να δυσανασχετούν. Είναι τραγική η κατάσταση, δεν θέλω να υπερβάλλω. Οι άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται ένα τόσο σοβαρό θέμα, στην πρώτη κακοκαιρία που έγινε στον τόπο μας φάνηκαν να είναι τόσο ανίκανοι να μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Λυπάμαι πάρα πολύ», σχολιάζει απογοητευμένος.

Καταγγέλλει ότι δεν ήρθε κανείς υπεύθυνος και δεν είχαν καμία ενημέρωση, παρά μόνο ρωτούσε ο ένας οδηγός τον άλλο. «Εν όψει του 2020 μια ευρωπαϊκή χώρα, η πατρίδα μου, να αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση σε ένα πολύ απλό πρόβλημα, που απλώς ήθελε κοινή λογική και προγραμματισμό, τίποτα παραπάνω».

Μια γυναίκα οδηγός ήταν εγκλωβισμένη για πάνω από 3 ώρες και δηλώνει πως «είναι κρίμα από τον Θεό αυτή η ταλαιπωρία. Είδαμε αυτοκίνητα που έμειναν στον δρόμο για δύο πόντους χιόνι. Δεν υπήρχε λόγος να βάλουν αλυσίδα από Χαλκίδα και μετά, το χιόνι δεν ήταν πάνω από πέντε πόντους. Δεν είχαμε καμία ειδοποίηση, προσπαθούσαμε να μιλήσουμε με την τροχαία Καπανδριτίου και ήταν συνέχεια κατειλημμένο. Σε λιγότερο από 500 μέτρα αφότου βγήκαμε στην εθνική οδό σταματήσαμε. Κάποια αυτοκίνητα έμειναν είτε από ηλεκτρολογικά προβλήματα είτε ή από βενζίνη, γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να προβλέψεις ότι θα μείνεις τέσσερις ώρες στην εθνική οδό. Αυτούς τους ανθρώπους ποιος θα τους βοηθήσει;» ανέφερε.

Εντολή εκκένωσης σπιτιών στον Λήλαντα – Φουσκώνει ο ποταμός

Σε επιφυλακή είναι στην Εύβοια η δημοτική αρχή Χαλκιδέων και η Πολιτική Προστασία, για τον Λήλαντα ποταμό καθώς έχει αρχίσει να φουσκώνει ενώ αναμένεται να κατέβει μεγάλη ποσότητα νερού από τα χωριά του Μίστρου και του Πούρνου.

Έχει αποφασιστεί η διακοπή της κυκλοφορίας σε όλες τις διαβάσεις, ενώ σύμφωνα με το star Κεντρικής Ελλάδος, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείου του Βασιλικού, μεταξύ του Δήμου Χαλκίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Αστυνομίας, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή εκκένωσης για τα σπίτια στην περιοχή του Λήλαντα.

Η ενημέρωση των κατοίκων θα γίνει από σπίτι σε σπίτι για την καλύτερη και έγκαιρη εκκένωση της περιοχής.

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο χώρο διαμονής για την νύχτα, ο δήμος έχει επικοινωνήσει με ξενοδοχεία ώστε να μπορέσουν να διαμείνουν με ασφάλεια.

Εντολή Μητσοτάκη να διερευνηθούν τα αίτια της ταλαιπωρίας στην Εθνική Οδό

Χρυσοχοΐδης

Με εντολή του πρωθυπουργού δύο υπουργοί διερευνούν τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης κινούν όλες τις διαδικασίες για να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τους υπεύθυνους της Νέας Οδού για εξηγήσεις ενώ αντίστοιχα ο κ. Χρυσοχοίδης διερευνά τυχόν παραλείψεις της τροχαίας.

Πού θα «χτυπήσει» η «Ζηνοβία» την Τρίτη

Από την Τρίτη η κακοκαιρία θα υποχωρήσει σταδιακά, ωστόσο από τις 2 Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα ψυχρή εισβολή.

Την Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά Ελλάδα καθώς και βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας αναμένονται την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στα δυτικά ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Τρίτη:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά το πρωί 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και τις πρωινές ώρες και στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.

Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X