Κοινωνία

Aκόμα μια σοβαρή καταγγελία κατά του Σ. Λιβαθινού

Aκόμα μια σοβαρή καταγγελία κατά του Σ. Λιβαθινού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με μια μακροσκελή ανάρτηση η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών κατηγορεί τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό για ρατσιστική συμπεριφορά. 

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών προχώρησε μάλιστα και σε καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για την προσβλητική, όπως την χαρακτηρίζουν συμπεριφορά του κ. Λιβαθινού πριν από τρία χρόνια.

Όπως περιγράφει η Κίνηση στην ανάρτησή της τον Δεκέμβριο του 2017 είχε συνάντηση με τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με αφορμή τον αποκλεισμό κωφού υποψηφίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής. Να σημειωθεί πως έχει καταργηθεί ο όρος της «αρτιμέλειας», που προβλεπόταν ως τότε με Προεδρικό Διάταγμα, για τις ιδιωτικές δραματικές σχολές.

Σύμφωνα με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών ο κ. Λιβαθινός εξέφρασε την αντίθεσή του στην συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στα μαθήματα και στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου προχωρώντας μάλιστα, όπως λένε, σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και σε υποτιμητική συμπεριφορά.

«Το θέμα δεν είναι το δικαίωμα αλλά το πώς θα ανταπεξέλθει στις πιέσεις των μαθημάτων, όταν υπάρχουν σπουδαστές που φτάνουν με τις πρόβες να είναι έως και 12 ώρες στη σχολή πώς θα ανταπεξέλθει ένας ανάπηρος σε αυτές τις πιέσεις. Άλλωστε το θέατρο δεν είναι δημοκρατικό, είναι φασιστικό και επιλέγει τους πιο ικανούς…!Εμείς στο Εθνικό ψάχνουμε πρωταθλητές. Δεν εφαρμόζουμε δικαιώματα, αλλά αναζητούμε ικανότητες» φέρεται να ανέφερε σύμφωνα με την ανάρτηση.

Ακόμη, στην πρόταση για εισαγωγή στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ατόμων με αναπηρία με το σύστημα της ποσόστωσης, ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως θα «γεμίσει το Εθνικό με ανάπηρους».

«Aν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερο ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή. Κανένας δεν κοιτάει τον ηθοποιό όσο καλός κι αν είναι, όλοι κοιτάνε το ζώο…» ήταν σύμφωνα με τους ίδιους ένα εκ των επιχειρημάτων του.

 https://www.facebook.com/DisArtMove/posts/3912690075445375

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X