Κοινωνία

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Συγκεντρώσεις πρωί-απόγευμα και αστυνομοκρατία στην Αθήνα

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Συγκεντρώσεις πρωί-απόγευμα και αστυνομοκρατία στην Αθήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Δεκέμβρης φοβίζει ακόμα, γι’ αυτό άλλωστε και παρουσιάζεται σαν ένα κρεσέντο βίας κουκουλοφόρων και πλιατσικολόγων -και μάλιστα απολίτικο, χωρίς σκοπό παρά μόνο θυμό- υποβαθμίζοντας το πολύχρωμο και ετερόκλητο πλήθος των υποκειμένων που βγήκαν στον δρόμο, το ρηξικέλευθο κινηματικό ρεπερτόριο των ημερών, τα ευρηματικά συνθήματα, τα οξυδερκή κείμενα, τις πολιτικές αναλύσεις, τα ποιήματα, την κριτική ματιά στα ΜΜΕ, την ανάδυση της δημοσιογραφίας των πολιτών – όλα όσα γέννησε εκείνος ο δεκεμβριάτικος ξεσηκωμός.

Με συγκεντρώσεις από μαθητές, φοιτητές, κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου σε όλη τη χώρα θα τιμηθεί η μνήμη για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε «συναγερμό», αναμένοντας και την επίσκεψη Ερντογάν την επόμενη μέρα, κινητοποιώντας χιλιάδες αστυνομικούς. Τα καλέσματα στην Αθήνα ξεκινούν από τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια με τη μαθητική και φοιτητική πορεία.

Οπως σημειώνουν η Μαθητική Αντίσταση και οι Αγωνιστικές Κινήσεις: «15 χρόνια μετά η φασιστικοποίηση βαθαίνει, η νεολαία παραμένει στο στόχαστρο. Δεν σταματάμε να μαθαίνουμε νέα περιστατικά σκληρής κρατικής καταστολής. Ο άγριος ξυλοδαρμός της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, ο βασανισμός του 17χρονου στο Α.Τ. της Μήλου, οι δολοφονημένοι Ρομά Χ. Μιχαλόπουλος, Ν. Σαμπάνης, Κ. Φραγκούλης, ο άγριος ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του 58χρονου Κ. Μανιουδάκη στα Χανιά έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη πολύ μεγάλη λίστα των θυμάτων της κρατικής καταστολής και της τρομοκρατίας».

Το ραντεβού για τις απογευματινές συγκεντρώσεις από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου δίνεται στις 6 και πάλι στα Προπύλαια. «Η κληρονομιά και το πνεύμα του Δεκέμβρη φοβίζει ακόμα. Γιατί αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη εξέγερση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση και έπειτα. Γιατί συμπύκνωσε εκρηκτικά τις τότε κοινωνικές αντιθέσεις, βγάζοντάς τες στο προσκήνιο», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Ανοιχτή συνέλευση για την 6η Δεκέμβρη». Το κάλεσμα συνεχίζεται και στις 9 το βράδυ στο μνημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Οσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα, η ΓΑΔΑ ανακοίνωσε το κλείσιμο δρόμων και την εφαρμογή διάφορων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων. Παράλληλα, αναμένεται αυξημένη φύλαξη σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και προληπτικοί έλεγχοι. Σε κατάσταση επιφυλακής (και λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν) θα βρίσκονται συνολικά περίπου 4.000 αστυνομικοί από τα ΜΑΤ, την Ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες όπως η αντιτρομοκρατική.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X