Κοινωνία

Ανδρες και γυναίκες έχετε πρόβλημα ή όχι με τα μαλλιά σας δείτε πόσο συχνά πρέπει να τα λούζετε

Ανδρες και γυναίκες έχετε πρόβλημα ή όχι με τα μαλλιά σας δείτε πόσο συχνά πρέπει να τα λούζετε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι μύθοι -και οι αντίστοιχες αλήθειες- σχετικά με το λούσιμο των μαλλιών είναι πολλοί, αλλά ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχει μια μονοσήμαντη απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ή τι ρουτίνα πρέπει να ακολουθηθεί μεταξύ λουσιμάτων.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους κάθε μέρα, αλλιώς θα αποκτήσουν πολύ λιπαρά μαλλιά» δήλωσε ο Δρ Anthony Rossi, δερματολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας.

«Αν δώσουν στον εαυτό τους μια ευκαιρία, μπορεί να δουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν τόσο λιπαρό τριχωτό κεφαλής ή τόσο λιπαρά μαλλιά» σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε πως ορισμένοι δεν αντέχουν να μείνουν μέρες άλουστοι και αυτό είναι κατανοητό.

Το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος και το στυλ των μαλλιών, το πόσο λιπαρό τείνει να γίνεται το τριχωτό της κεφαλής και το πόση άσκηση υπάρχει μέσα στη μέρα.

«Είναι ένα είδος προσωπικής προσπάθειας» δήλωσε ο Rossi. Το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να στεγνώσει και να προκαλέσει θαμπάδα τα μαλλιά, αλλά και το πολύ αραιό μπορεί να φέρει κακοσμία και πιτυρίδα.

Συχνότητα λουσίματος και τύποι μαλλιών

Ο γιατρός επεσήμανε πως συχνά συστήνει στους ασθενείς του να λούζουν τα μαλλιά τους μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αλλά, όσοι έχουν κάνει ντεκαπάζ ή περμανάντ ίσως θελήσουν να το κάνουν ακόμα πιο αραιά για να αποφύγουν το σπάσιμο της τρίχας.

Εάν το τριχωτό της κεφαλής είναι πολύ λιπαρό, ενδέχεται να πρέπει να πλένονται τα μαλλιά και κάθε μέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της  Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογικής Εταιρείας.

Και η ηλικία του ατόμου παίζει ρόλο.

«Κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχουμε αύξηση των ορμονών και έτσι οι λιπογόνοι αδένες μπορεί να διογκωθούν. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εμφανίζουν εφηβική ακμή» εξήγησε ο Rossi. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν πιο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής κατά την εφηβεία, οπότε το συχνότερο πλύσιμο των μαλλιών τους θα μπορούσε να βοηθήσει, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, με το πέρασμα των ετών μειώνεται η παραγωγή λιπαρότητας.

Όσοι έχουν πυκνά σγουρά μαλλιά, καλό θα ήταν να προτιμήσουν τη λύση της μίας φοράς την εβδομάδα καθώς συχνότερα λουσίματα ενδέχεται να προκαλέσουν ξηρότητα και ψαλίδα. Θα πρέπει, όμως, να τα πλένουν τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις εβδομάδες.

Τι γίνεται μεταξύ λουσιμάτων

Η φροντίδα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής δεν γίνεται μόνο στο ντους.  Μεταξύ των λουσιμάτων, υπάρχουν λύσεις για να τη διατήρηση της καθαριότητας αλλά και την προστασία της τρίχας. 

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής» δήλωσε ο Rossi. «Χτενίστε τα μαλλιά σας. Αυτό χαλαρώνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα υπολείμματα. Αν θέλετε μπορείτε να τα βρέχετε».

Το μασάζ στο σκαλπ είναι, επίσης, μια καλή λύση για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων. Ο ειδικός συστήνει και προϊόντα όπως leave-in conditioner ή έλαια που βοηθούν στη θρέψη και την ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής.

Όσοι κάνουν γυμναστική, δεν είναι απαραίτητο να λούζονται μετά από κάθε προπόνηση – εκτός αν υπάρχει κακοσμία. Αλλά μπορούν απλά να ξεπλένουν τα μαλλιά μόνο με νερό. 

Τα περισσότερα ξηρά σαμπουάν θεωρούνται ασφαλή για τα μαλλιά, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, συνέστησε ο Rossi, επισημαίνοντας πως το προϊόν δεν θα πρέπει να συσσωρεύεται στο κεφάλι.

Άλλο ένα τρικ, είναι το blotting paper – ένα χαρτί που αιχμαλωτίζει τη λιπαρότητα. Οι μικρές, ταμποναριστές κινήσεις στην κορυφή του κεφαλιού μπορεί να βοηθήσουν πολύ την ανακούφιση από την αίσθηση λιπαρότητας.

Και επειδή είναι καλοκαίρι, καλό θα ήταν να υπάρχει κατάλληλη θεραπεία των μαλλιών μετά από βουτιές σε πισίνα – και ένα σκουφάκι, δεν βλάπτει.

Με πληροφορίες από CNN

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X