Κοινωνία

Αντιδράσεις για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ιταλία

Αντιδράσεις για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ιταλία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Sputnik V -Την Δευτέρα 8 Μαρτίου η ΕΡΤ μετέφερε την είδηση, επικαλούμενη το πρακτορείο Ria Novosti και συγκεκριμένα το δελτίο τύπου του Ρωσοιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πως το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και η Ελβετική ADIENNE Pharma & Biotech (μέσω της Adienne srl, με έδρα στο Caponago, Milano) υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V στην Ιταλία.

Μεταξύ άλλων, το δελτίο αναφέρει πως η ιταλική εταιρεία Adienne Srl, χάρη στην υποστήριξη του Ιταλορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ιταλικού Προξενείου της Μόσχας, υπέβαλε πρόταση για υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας για την επί τόπου παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο Μιλάνο της Ιταλίας. Το ίδιο το Επιμελητήριο υπογράμμισε πως η συζήτηση για μία τέτοια συνεργασία είχε ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σημειωτέον, πρέπει να τονίσουμε πως είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του Ρωσικού Κρατικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και της ADIENNE Pharma & Biotech για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V, με την Ιταλία να πρωτοστατεί. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιταλορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Trani ‘οι Ιταλοί έφτασαν στην συμφωνία μόλις μια ανάσα πριν από τους Γερμανούς’.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η Περιφέρεια της Lombardia, με έδρα το Μιλάνο (λίγα μόλις χλμ από τα γραφεία της Adienne srl) μέσω λογαριασμού Twitter του Περιφερειάρχη κ. Fontana, αρχικά είχε εκφράσει ενθουσιασμό για την συμφωνία. Στην συνέχεια όμως, η ίδια η Περιφέρεια δήλωσε πως πρόκειται περί ιδιωτικής συμφωνίας και πως η ίδια ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό από τα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει σήμερα σε αναλυτική εμβάθυνση η εφημερίδα La Repubblica, με τον ίδιο τρόπο ενημερώθηκε και η Κυβέρνηση Draghi, η οποία φανερά εκνευρισμένη για το συμβάν, φαίνεται να μην γνώριζε τίποτα όπως άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών. Και όλα αυτά καθώς την ίδια στιγμή που η Κεντροδεξιά πανηγυρίζει για τη συμφωνία.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η ΕΕ μέσω εκπροσώπου της, η οποία, μεταξύ των άλλων τόνισε, πως η οποιαδήποτε διαδικασία επείγουσας χρήσης του εμβολίου θα αποτελέσει ευθύνη του Κράτους και όχι της εταιρείας, εφόσον μέχρι στιγμής δεν υφίσταται ουδεμία συζήτηση για την ένταξη του Sputnik V στην Ευρωπαϊκή στρατηγική.

Πράγματι, το Sputnik V δεν έχει (ακόμη) εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η παραγωγή του εμβολίου στην Adienne srl θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021, με στόχο τα 10 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τα τέλη του έτους, αριθμός που τελικά διαψεύδει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με σημερινή συνέντευξή του στην La Repubblica. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, αυτή η συμφωνία είναι μέρος του πλαισίου μιας ευρείας συνεργασίας με περισσότερους από 20 εταίρους στην Ευρώπη και που θα έχει θετικές επιπτώσεις στις φαρμακευτικές βιομηχανίες με αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων στον ιατροφαρμακευτικό τομέα.

Σημειωτέον, η παραγωγή του εμβολίου φαίνεται να προορίζεται στην Αφρικανική ήπειρο, η οποία δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές αυτόνομης παραγωγής για την κάλυψη του πληθυσμού της. Επίσης η La Repubblica τονίζει πως η ιχνηλάτηση για εταιρίες παραγωγής φαρμάκων στην Ιταλία – με κύριο ενδιαφέρον αυτές που έχουν διαθέσιμους βιοαντιδραστήρες – στοχεύει τουλάχιστον σε άλλες δύο επιπλέον εταιρείες με έδρα τις περιφέρειες της Puglia και Lazio. Η ίδια η εφημερίδα προσομοιάζει αυτή την στρατηγική με ‘επιχείρηση αποικισμού της Ευρώπης’ η οποία μάλιστα ξεκίνησε πριν από μόλις λίγες εβδομάδες με την προμήθεια του εμβολίου Sputnik στο κρατίδιο του San Marino.

Νέα Σμύρνη: Ποιος είναι και πώς ταυτοποιήθηκε ο βασικός ύποπτος ξυλοδαρμού αστυνομικού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X