Κοινωνία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μέχρι τις 22:00.

Μπήκαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα, που φέρνει μία μεγάλη αλλαγή όσον αφορά το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (26/04) και μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00 και θα λήγει στις 05:00 το πρωί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι πολίτες θα έχουν μία ώρα παραπάνω για τις μετακινήσεις τους, καθώς μέχρι εχθές Κυριακή, ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συρρικνωθεί κατά μία ώρα ακόμα, από την Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, όταν και ανοίγει η εστίαση.

Από εκείνη την ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00.

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ο Υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις εκτός νομού καθώς ήδη πολλοί επίδοξοι «εξοδούχοι» επιχείρησαν να περάσουν τα διόδια τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι οι υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για την προσέλευση σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας, εφόσον υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για σοβαρό λόγο.

Για τον λόγο αυτό, ο πολίτης θα πρέπει να έχει βεβαίωση μόνο από δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας και όχι από ιδιώτη γιατρό.

Στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 23/04 αναφέρεται ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις επιτρέπονται μεταξύ άλλων «για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης».

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 24/04, προστέθηκε και η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας:

προς δημόσια δομή υγείας

αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική.

Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.

Οι εξαιρέσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις, για επαγγελματικούς λόγους ή λόγους υγείας, που επιτρέπουν τις υπερτοπικές μετακινήσεις αλλά μόνο στις κάτωθι περιπτώσεις και πάντα με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

Μετακίνηση από και προς την εργασία. Σε ό,τι αφορά αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας, με αποδεικτικό έγγραφο από δομή υγείας.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή του SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: Ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Σε κάθε μετακίνηση που επιτρέπεται θα πρέπει να:

Περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.

Τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.

Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X