Θέμα

Απεργία: Κλείνει το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι στον Πειραιά από τις συγκεντρώσεις

Απεργία: Κλείνει το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι στον Πειραιά από τις συγκεντρώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής, το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον υποκριτικό και προκλητικό τίτλο:

«Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αφορά το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25.

Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Αυτή την ώρα σύμφωνα με την τροχαία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Αμαλίας στο ύψος της Βουλής, στην Πειραιώς από την Ιερά Οδό και στην Πατησίων από το ύψος της Ιουλιανού.

Οι συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 10 το πρωί από το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και για τις 11:00 από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσουν και πορείες στη Βουλή.

Τα εργατικά σωματεία διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στα εργασιακά.

«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ με το οποίο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι ναυτεργάτες

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά όταν μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων βρέθηκαν οι περιφρουρήσεις από μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Στα πανό έγραφαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τα Σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία» και «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, εκδόθηκε δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία.

Απεργιακή περιφρούρηση εργαζόμενων του ΣΕΜΠΟ της COSCO

Προβλήματα στους δρόμους

Ταλαιπωρία με αυξημένη κίνηση και μποτιλιάρισμα σε αρκετούς δρόμους της Αττικής από νωρίς το πρωί σήμερα, Πέμπτη, καθώς απεργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς – με εξαίρεση τα λεωφορεία.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί στον Κηφισό το μποτιλιάρισμα στην κάθοδο ξεκινούσε από το ύψος της Μεταμόρφωσης και συνεχιζόταν μέχρι του Ρέντη.

Στην άνοδο τα προβλήματα ξεκινούσαν από το ύψος της Πειραιώς και συνεχίζονταν μέχρι τη Νέα Ιωνία λόγω και ενός τροχαίου που σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί.

Αυξημένη κίνηση κατά τμήματα στην κάθοδο της Κηφισίας και της Μεσογείων.

Προβλήματα στην κίνηση και στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Δυσκολίες για τους οδηγούς και στο κέντρο της Αθήνας, τη λεωφόρο Αθηνών και τον Καρέα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X