Κοινωνία

Απεργούν οι διανομείς της πλατφόρμας Wolt

Απεργούν οι διανομείς της πλατφόρμας Wolt
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη ημέρα βρίσκονται σήμερα στους δρόμους οι διανομείς της πλατφόρμας Wolt, απεργώντας ενάντια στις μειώσεις των αποδοχών τους αλλά και στις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, που ενίοτε υποκρύπτουν ανασφάλιστη, αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, μέσω υπεργολάβων που ονομάζονται «διαχειριστές στόλου».

Η απεργία έχει συμβολικό βάρος, καθώς οργανώθηκε αποκλειστικά «από τα κάτω», με πρωτοβουλία των εργαζομένων, συνδικαλισμένων και μη, ενώ έχει τη στήριξη της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων Αττικής. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην απεργία είναι μετανάστες εργάτες, οι οποίοι απασχολούνται με ένα θολό καθεστώς αμοιβών, μέσω σύμβασης έργου από τρίτα πρόσωπα, πληρώνοντας στους έμμεσους εργοδότες τους «χαράτσι» που φτάνει το 30%-35% των εισπράξεων.

Η κινητοποίηση του Σαββατοκύριακου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με την εταιρεία να δηλώνει στην πλατφόρμα της ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, παρά μόνο «από κοντινά καταστήματα, λόγω φόρτου παραγγελιών».

πηγή 902.gr

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 2.500 δίκυκλα με το γαλάζιο κουτί της Wolt διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ ακόμα περισσότεροι «ελεύθεροι συνεργάτες» έκλεισαν το app της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αρνούμενοι να παραλάβουν παραγγελίες. Ο αριθμός των διανομέων της Wolt στην Αττική υπολογίζεται ότι φτάνει τους 3.500, με τους απασχολούμενους σε εργολάβους να αποτελούν ώς και το 50% του στόλου. Σήμερα οι απεργοί καλούν σε συγκέντρωση στις 14.00 στα γραφεία της Wolt, στη Μιχαλακοπούλου.

Στα αιτήματά τους είναι η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μαρτίου 2022, με αποζημίωση 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο, και αποζημίωση από το πρώτο μέτρο. «Εχουμε υποστεί τουλάχιστον δύο διαδοχικές μειώσεις αποδοχών τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και έχουμε περισσότερα έξοδα ακόμα και για τα καύσιμα. Ενώ ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, σε μας μειώνουν τις αμοιβές, χωρίς να έχουν μειωθεί τα ποσοστά που εισπράττει από τους πελάτες της, ούτε ο όγκος εργασίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ένας από τους συγκεντρωμένους στη χθεσινή απογευματινή κινητοποίηση. Η μοτοπορεία κατέληξε στην Αγία Παρασκευή, στην ΕΡΤ, όπου οι απεργοί έδωσαν συνεντεύξεις και απαίτησαν να προβληθούν τα αιτήματά τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, αναφέρθηκε στο «εμπάργκο σιωπής», καθώς μέχρι χθες ελάχιστα ΜΜΕ είχαν καλύψει την απεργία. «Οταν ξεκίνησα, η παραγγελία ήταν 2,49 ευρώ, πήγε 2,36, μετά 2,16, τώρα η ελάχιστη μειώνεται στο 1,80, από το οποίο πρέπει να αφαιρέσεις τα έξοδα για τη βενζίνη και το μηχανάκι, την αυτασφάλιση, τον λογιστή… Τη μία φορά δεν μιλήσαμε, τη δεύτερη δεν μιλήσαμε. Ε, τώρα παραπάει», μας λέει διανομέας της Wolt που εργάζεται δύο χρόνια με μπλοκάκι.

«Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχουν μειωθεί οι αμοιβές, αλλά ότι είναι για καλύτερα. Πώς γίνεται όμως αυτό, όταν πρέπει να δουλεύουμε πολλές περισσότερες ώρες, για τα ίδια ή για λιγότερα χρήματα;» αναρωτιέται. Ο Διαμαντής Σωτηρόπουλος, μέλος του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων, εξηγεί ότι όχι μόνο αλλάζει συνεχώς ο αλγόριθμος υπολογισμού που χρησιμοποιεί η εταιρεία, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο για τον εργαζόμενο να ελέγξει με ακρίβεια πώς κατανέμεται η αμοιβή του, αλλά επιπλέον γιγαντώνεται το καθεστώς απασχόλησης με υπεργολάβους, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με τις ευλογίες της εταιρείας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι πολλοί από τους εργαζόμενους είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ο ίδιος μας λέει ότι οι μειώσεις αμοιβών είναι παγκόσμιο φαινόμενο, σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Wolt, από τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Πολωνία ώς και την Κύπρο, ενώ υπάρχει διεθνές κύμα κινητοποιήσεων.

Απεργοί της Wolt καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» ότι οι αποκαλούμενοι «διαχειριστές στόλου» δρουν ως «νταβατζήδες», επιβάλλοντας ένα είδος «κεφαλικού φόρου» στους απασχολούμενους συμβασιούχους, υποχρεώνοντάς τους να δουλέψουν μέχρι εξόντωσης για να τους φέρουν για παράδειγμα 1.000 ευρώ τον μήνα, από τα οποία παρακρατούν τα 300.

«Οταν ο διαχειριστής τούς έχει ανασφάλιστους ή κολλάει μόνο δύο ένσημα τον μήνα, κονομάει. Λέει, εκεί που δούλευαν 8 ώρες, τώρα θα δουλέψουν 10 και 15 ώρες και θα μου τα βγάλουν τα λεφτά. Η εταιρεία λέει θα πάω την αμοιβή 1,50 ευρώ, θα μου βγάλουν τη δουλειά οι “μαύροι”. Ε, τώρα και οι μαύροι δεν άντεξαν, ξεσηκώθηκαν», λέει χαρακτηριστικά αυτοαπασχολούμενος διανομέας. Μία από τις καταγγελίες στην «Εφ.Συν.» είναι ότι οι εργαζόμενοι στον εργολάβο δεν δηλώνονται καν με ονόματα, είναι απλοί αριθμοί σε μια εφαρμογή, ενώ υπάρχουν και πολλά εργατικά ατυχήματα ή ακόμα και δυστυχήματα που συγκαλύπτονται, καθώς είναι δύσκολο ακόμα και να διασταυρωθεί η ταυτότητα του θύματος.

Τι απαντά η επιχείρηση: Σε μήνυμα στους εργαζόμενους η Wolt κάνει λόγο για «μερίδα συνεργατών-διανομέων που εκφράζει την αντίθεσή της σε ορισμένα σημεία της συνεργασίας μας», σημειώνει ότι έχει δεχτεί τους εκπροσώπους τους και έχει δώσει «σαφείς απαντήσεις». Αναφέρει ότι υπήρξαν περιστατικά εκφοβισμού διανομέων για να μη δουλέψουν, κάτι το οποίο αρνούνται οι απεργοί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X