Θέμα

Απογευματινά χειρουργεία: Τέθηκαν σε εφαρμογή – Πόσο θα κοστίζουν – Πως θα λειτουργούν

Απογευματινά χειρουργεία: Τέθηκαν σε εφαρμογή – Πόσο θα κοστίζουν – Πως θα λειτουργούν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα απογευματινά χειρουργεία, θα τεθούν σε εφαρμογή, τις επόμενες ημέρες, καθώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, η κοινή υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους, το ωράριο και τις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται από τις 15:00 μέχρι τις 22:00. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δύναται «να πραγματοποιείται καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δε δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους».

Τα νοσοκομεία που επιθυμούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Πόσο κοστίζουν οι εφημερίες στην υγεία

Σύμφωνα με το MEGA, τα παραπάνω νοσοκομεία και οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές τους έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Απομένει να αποδειχθεί ότι τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ώστε να λάβουν το τελικό «πράσινο φως».

 

«Δεν βγάζουμε άκρη με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας»

Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα απογευματινά χειρουργεία εκφράζοντας επιφυλάξεις αλλά και την ανησυχία του για το μέτρο.

«Μερικές φορές δεν βγάζουμε άκρη και με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας, γιατί άλλα λέει την μία μέρα κι άλλα την άλλη. Είπε ότι την κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες την έχει υπογράψει ήδη εδώ και δέκα μέρες. Όμως αυτή την ΚΥΑ δεν την έχει δει κανένας. Εν πάση περίπτωση υπάρχουν κάποιες διαρροές που τις αναπαράγει από τους λογαριασμούς του στα social media ο υπουργός, άρα μάλλον είναι έγκυρες και λένε ότι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή από τρία νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.

Απογευματινά χειρουργεία: Οι έξι κατηγορίες και το κόστος

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι επεμβάσεις θα χωρίζονται σε 6 κατηγορίες όπως πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά. Το κόστος των χειρουργείων θα είναι από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ ανάλογα με το βάρος της χειρουργικής επέμβασης. Η αμοιβή στη συνέχεια θα μοιράζεται σε χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει. Παράλληλα επισημαίνεται πως όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά.

 

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές της χειρουργικής ομάδας που θα διενεργεί χειρουργεία εκτός του τακτικού ωραρίου, ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαρειά επέμβαση. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαρειά, ενώ το εύρος για τους επιμελητές και Επίκουρους Καθηγητές κυμαίνεται από 105 ευρώ έως 850 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους αναισθησιολόγους, η αμοιβή τους για πολυ μικρή επέμβαση διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, για μικρή στα 155 ευρώ, για μεσαία στα 245 ευρώ, για μεγάλη στα 350 ευρώ, για βαρειά στα 400 ευρώ και για εξαιρετικά βαρειά στα 450 ευρώ.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15 ευρώ έκαστος ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο. Σε περίπτωση που οι οφειλόμενες αμοιβές του ιατρικού και λοιπού προσωπικού υπερβαίνουν ανά χειρουργείο το συνολικό ποσό που καταβάλλει ο ασθενή, αυτές αναπροσαρμόζονται αναλογικά μέχρι του ύψους του καταβαλλόμενου από τον ασθενή ποσού.

Το 59,5% των πολιτών, δηλαδή σχεδόν 6 στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, ενώ το 30,6% συμφωνεί. Στη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του Open, οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται κατά ενώ υπάρχει και ένα 10% που απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογο με τα απογευματινά χειρουργεία – Δεν θα επιλύσουν ζητήματα

Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το προεδρείο του οποίου επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Ο ΠΙΣ, ήδη από την πρόσφατη Γενική του Συνέλευση, έχει λάβει θέση στο ζήτημα που θέτει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, θεωρώντας ότι όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα, τα οποία θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Σταθερή θέση του ΠΙΣ είναι η άμεση στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και ποιότητα οι Κλινικές και τα Εργαστήρια και να αποτραπούν φαινόμενα κατάρρευσης γιατρών εν ώρα εργασίας και αναστροφής του κύματος παραίτησης γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας. Ήδη ο ΠΙΣ έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξουθενωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα μέγιστα εβδομαδιαία όρια, καθιστώντας ανέφικτη κάθε επιπλέον επιβάρυνση με απογευματινή εργασία, πέραν της πρωινής και των εφημεριών.

Προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι γιατροί στις επικείμενες προκηρύξεις είναι ασφαλώς η μισθολογική τους αναβάθμιση, με διπλασιασμό των καθαρών τους αποδοχών και παροχή κινήτρων, προκειμένου να στελεχωθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές και οι άγονες ειδικότητες.

Η απόπειρα να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία των Νοσοκομείων ως ανταγωνιστές των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων με τιμοκαταλόγους που επιβαρύνουν τους ασθενείς, κρίνουμε ότι αποτελεί ατελέσφορη πρακτική, πολλώ δε μάλλον όταν προτάσσεται ως επιχείρημα ότι αποτελεί τον τρόπο να νομιμοποιηθεί η επονείδιστη πρακτική που αποκαλείται ‘φακελάκι’.

Ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X