Κοινωνία

Απογραφή 2021: Δυσοίωνες πρόβλεψεις στο δημογραφικό – Μείωση πληθυσμού έως 500.000 άτομα

Απογραφή 2021: Δυσοίωνες πρόβλεψεις στο δημογραφικό – Μείωση πληθυσμού έως 500.000 άτομα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποκαρδιωτικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα της επερχόμενης απογραφής του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς εκτιμάται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν μειωθεί κατά 450.000 – 500.000 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των καθηγητών στο Παν. Πατρών και Θεσσαλίας, κκ. Βασίλη Παππά και Βύρωνα Κοτζαμάνη, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς από τον Μάιο του 2021, όταν και έγινε η τελευταία απογραφή.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2011 έως το 2020 ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 3,7%, δηλαδή κατά περίπου 405.000 άτομα.

Όσον αφορά στα στοιχεία ανά περιφέρεια, η πλειοψηφία των νομών (39/51) είχε απώλειες και μια μειοψηφία μόνον (12/51) είχε κάποια κέρδη.

Μόνο οι παρακάτω τέσσερις περιοχές είχαν σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους, πάνω από 6%:

Δωδεκάνησα

Σάμος

Χίος

Λέσβος

Οι νομοί με σημαντικά κέρδη, αναφέρουν οι δυο ερευνητές, είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες (πάνω από 7%) βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.

Επιπλέον, το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο αγγίζοντας τις 223 χιλ.

Ελάχιστες περιοχές διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους:

τα Δωδεκάνησα,

οι Κυκλάδες,

η Ξάνθη,

τα Χανιά,

το Ηράκλειο και

το Ρέθυμνο

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι δυο καθηγητές, προκύπτει ότι 1 στους 3 νομούς που βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική χώρα (με εξαίρεση το Λασίθι) έχουν λιγότερες γεννήσεις από θανάτους (αρνητικά φυσικά ισοζύγια) και ταυτόχρονα, περισσότερες εξόδους από εισόδους (αρνητικά μεταναστευτικά ισοζύγια).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε 8 νομούς το ισοζύγιο είσοδοι -έξοδοι είναι θετικό σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει τις απώλειες, που προκαλεί το γεγονός ότι έχουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν και αυτοί αύξηση του πληθυσμού τους.

Οι νομοί αυτοί είναι:

Βοιωτία

Θεσπρωτία

Λέσβος

Πιερία

Σάμος

Φωκίδα

Χαλκιδική

Χίος

Συμπερασματικά, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοτζαμάνης, στη μεταβολή του πληθυσμού καθοριστικό ρόλο παίζουν όχι μόνον τα φυσικά (γεννήσεις- θάνατοι) αλλά και τα μεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι).

Αυτό που θα επηρεάσει όλο και περισσότερο τις δυο επόμενες δεκαετίες τις όποιες μεταβολές του πληθυσμού μας είναι η ζυγαριά είσοδοι-έξοδοι. Σε εθνικό δε επίπεδο, ακόμη και αν η ζυγαριά αυτή στο μέλλον γίνει από αρνητική μηδενική (όσοι δηλ. θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα άλλοι τόσοι θα εγκατασταθούν σε αυτήν), μετά από 20 χρόνια θα είμαστε σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ό,τι σήμερα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X