Κοινωνία

Απογραφή 2021: Βήμα – βήμα η ηλεκτρονική διαδικασία

Απογραφή 2021: Βήμα – βήμα η ηλεκτρονική διαδικασία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της απογραφής για το 2021 και για πρώτη φορά, διεξάγεται με ηλεκτρονικό τρόπο από ειδικά σχεδιασμένη ηλεκτρονική εφαρμογή.

Σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές, που η απογραφή γινόταν με συμπλήρωση ερωτηματολογίου με προσωπική συνέντευξη, φέτος γίνονται όλα ηλεκτρονικά.

Μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοαπογραφής, τότε η διαδικασία θα γίνει με προσωπική συνέντευξη από απογραφείς.

Για κάθε ερώτηση ή πρόσθετη πληροφορία που ενδέχεται να χρειαστούν οι απογραφόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ για να τους κατευθύνει.

Η διαδικασία

Για να γίνει η αυτοαπογραφή, πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας τον μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» που αντιστοιχεί στην κατοικία που επιθυμείτε να απογράψετε, ο οποίος αναγράφεται στην ειδική επιστολή που έχει διανεμηθεί από τον απογραφέα της περιοχής που βρίσκεται η εν λόγω κατοικία.

Στη συνέχεια και μέσω του gov.gr, θα χρησιμοποιήσετε τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς εισόδου σας στο taxisnet και θα συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη της οικογένειάς σας.

Θα επιλέξετε την επιλογή «Αυτοαπογραφόμενος» και με τους κωδικούς taxis, επιλέγετε «Είσοδος». Στην επόμενη οθόνη, πατάτε «Αποστολή» και μετά «Συνέχεια στην εφαρμογή» για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο απογραφής.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με την διαδικασία της απογραφής, μπορείτε:

να απογράψετε την κατοικία της μόνιμης διαμονής σας

να απογράψετε τα μέλη του νοικοκυριού σας (άτομα που διαμένουν μόνιμα στην κατοικία μαζί σας, είτε έχουν μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας είτε όχι).

να απογράψετε άτομα που φιλοξενούνται προσωρινά στην κατοικία σας κατά το διάστημα διενέργειας της απογραφής,

να απογράψετε τη δευτερεύουσα και την εξοχική σας κατοικία, καθώς και κατοικίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία τη δική σας ή των άλλων μελών του νοικοκυριού σας και είναι κενές για οποιονδήποτε λόγο.

Επίσκεψη από απογραφέα

Από τις 27 Νοεμβρίου και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου όσοι πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα δέχονται επίσκεψη από απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να τους απογράψει με τον παραδοσιακό τρόπο.

Όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν μαζί του την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X