Κοινωνία

Εκλογές: Ιδού η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. στην Υγεία

Εκλογές: Ιδού η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. στην Υγεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων αποτελούν την πυξίδα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά στον τομέα της Υγείας, είναι γεμάτο γενικόλογες δεσμεύσεις, για τις οποίες δεν εξηγείται πώς θα εφαρμοστούν. Συναντάμε την αόριστη πρόταση «αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» χωρίς να εξηγείται πόσο θα αυξηθούν οι δαπάνες ή ποια είναι αυτή η ενίσχυση προσωπικού.

Παρακάτω αναγράφεται ότι θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές πράξεις και ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά δεν τεκμηριώνεται πώς θα γίνει πραγματικότητα. Όλες οι δεσμεύσεις έχουν την ίδια προβληματική: καμία εξήγηση, καμία κοστολόγηση. Και ο βασικός λόγος είναι ότι αυτό που διακινείται ως πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά η όμορφη βιτρίνα μπροστά από τη δυστοπία της κρυφής ατζέντας.

Ο Σπύρος Πνευματικός μαρτύρησε το αληθινό πλάνο της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, αυτό που ακόμα και οι πιο νεοφιλελεύθεροι δεν τολμούσαν να πουν. Γιατί ναι μεν στο παρελθόν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και άλλα γαλάζια στελέχη μιλούσαν για νέο υγειονομικό χάρτη και μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για κλείσιμο νοσοκομείων (άσχετα αν αυτό απέρρεε από τα λεγόμενά τους) ή για φροντίδα που θα προκύπτει μόνο μέσα από οικονομικά κριτήρια. Επομένως, άλλα είναι αυτά που γράφουν στο επίσημο πρόγραμμά τους, αλλά λένε επίσημα στον δημόσιο διάλογο και άλλη είναι η πραγματική ατζέντα.

Η πραγματική ατζέντα της Ν.Δ. στην Υγεία δεν διαφέρει σε πολλά από έναν οργανισμό διασυνδεόμενων ιδιωτικών εταιρειών. Όλα τα νοσοκομεία θα γίνουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και οι διοικητές τους θα είναι CEO και μάνατζερ. Τα σημερινά διασυνδεόμενα νοσοκομεία ή οι μονάδες που έχουν μικρή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους θα αποτελέσουν παρελθόν. Θα αντικατασταθούν από το σύστημα «κόμβος και ακτίνα» (γνωστό ως «hub and spoke» στο εξωτερικό). Το νοσοκομείο «κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.

Θα διασυνδέεται με τα νοσοκομεία «ακτίνες», τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Βέβαια, όλα τα παραπάνω χωρίς κρατική χρηματοδότηση, αφού «η Υγεία είναι πανάκριβη», όπως είπε ο Σ. Πνευματικός σε πρόσφατη εκδήλωση. Αν όμως κάθε νοσοκομείο έχει τον δικό του ισολογισμό ως ΝΠΙΔ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κλείσουν και ο «κόμβος» και οι «ακτίνες» σε περίπτωση που δεν βρει τους απαραίτητους πόρους στον ιδιωτικό τομέα και φτάσει σε οικονομική ασφυξία. Και όσα δεν μπουν στο παραπάνω σύστημα θα γίνουν λάφυρο για τους ιδιώτες, ώστε να μετατραπούν σε μονάδες αποκατάστασης χρονίως πασχόντων.

Η διαλογή ασθενών δεν είναι ένα ανατριχιαστικό φετίχ του Σ. Πνευματικού. Είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν οι ασθενείς εφόσον εφαρμοστεί η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. στην Υγεία. Ολόκληρη η φιλοσοφία του συστήματος δεν θα βασίζεται στην υγεία των πολιτών και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά στο οικονομικό όφελος.

Η παρακαταθήκη 2019-2023

Φυσικά, η εφαρμογή αυτού του σχεδίου δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν. Ήδη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπειρε τον σπόρο της ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας. Τα νομοσχέδια που εισάγουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ ανοίγουν τον δρόμο της διάλυσης της Υγείας ως δημόσιου αγαθού.

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το νομοσχέδιο που μετατρέπει το Ογκολογικό του Παίδων «Αγία Σοφία» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Τέλος, ξεχωριστή σημασία είχε η συνολική πολιτική αντιμετώπιση των δημόσιων δομών Υγείας, με την έλλειψη ενίσχυσης σε όλα τα επίπεδα, η οποία οδήγησε στην ολοκληρωτική απαξίωση του ΕΣΥ. Η τραγική σημερινή πραγματικότητα στα νοσοκομεία χρειάζεται έναν «σωτήρα» και η κυβέρνηση θα εμφανίσει ως τέτοιον τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτό που θα φροντίσει να σώσει ο ιδιωτικός τομέας είναι το κέρδος και όχι την ανθρώπινη ζωή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X