Κοινωνία

Εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου στην εποχή του κορονοϊού: Μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί;

Εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου στην εποχή του κορονοϊού: Μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όσοι εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ή του πνευμονιόκοκκου παράλληλα με το εμβόλιο του κορονοϊού δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Και αυτό επειδή είναι απολύτως ασφαλές να γίνουν παράλληλα.

Αυτό ανέφεραν στο Spuntik τόσο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα δύο μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προέτρεψαν εκ νέου τον κόσμο να εμβολιαστεί όχι μόνο κατά της COVID-19 αλλά και κατά των «παραδοσιακών» ασθενειών.

Τόσο η γρίπη όσο και ο πνευμονιόκοκκος μπορούν να προκαλέσουν πνευμονίες κάτι που, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, δεν πρέπει να είναι αμελητέο.

Ειδικά ο Γκίκας Mαγιορκίνης είχε μιλήσει για τον «γρίφο» του ιού της γρίπης καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για τη μορφή που θα έχει ο ιός κατά την επανεμφάνισή του εντός και εκτός Ελλάδας, μετά από έναν χρόνο που δεν εκδηλώθηκε κύμα του ιού.

Επειδή τα στελέχη του ιού της γρίπης διαφέρουν, το εμβόλιο κατά της γρίπης τροποποιείται κάθε χρόνο ώστε να αντεπεξέλθει στα στελέχη που καθορίζονται ως επικίνδυνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για ποιο λόγο πρέπει να εμβολιαστούμε κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου

Τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού εξηγεί από την πλευρά του ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος και καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Το εμβόλιο της γρίπης» όπως αναφέρει, «λειτουργεί ως μέσο πρόληψης κατά της πνευμονίας αλλά και των επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν από τον ιό της γρίπης. Πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην έναρξη του χειμώνα. Την ίδια στιγμή, το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου ελαχιστοποιεί επίσης την πιθανότητα πρόκλησης πνευμονίας από τον πνευμονιόκοκκο. Πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας που εντάχθηκαν πιο ενεργά στη ζωή μας εν μέσω πανδημίας, όπως η χρήση μάσκας στον συνωστισμό, το πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όσον αφορά τη γρίπη είναι οι υγειονομικοί, όσοι έχουν υπερβεί την ηλικία των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα από όλους άνω των 65 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι χρόνιοι όσο και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς χρειάζονται να πραγματοποιούν επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου κάθε 5 χρόνια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X