Κοινωνία

Επίθεση με βιτριόλι: Ξεσπά η μητέρα της Ιωάννας – Γιατί οι ένορκοι στη δίκη είναι μόνο άνδρες;

Επίθεση με βιτριόλι: Ξεσπά η μητέρα της Ιωάννας – Γιατί οι ένορκοι στη δίκη είναι μόνο άνδρες;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης με την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως η κατηγορουμένη δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριο για να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα της.

Η μητέρα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που ήταν μαζί της στο δικαστήριο, απογοητευμένη και θυμωμένη, δήλωσε στο T-live: «Περιμένουμε να αρχίσει η δίκη, να έρθει αυτή, να μην την πω… Και τελικά δεν έχει έρθει. Είναι δειλή και απάνθρωπη».

Η δίκη διάρκεσε μόλις 1,5 ώρα και θα συνεχιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Ένας εκ των δικηγόρων της 34χρονης Ιωάννας αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη σύσταση των ενόρκων στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Ο κ. Νίκος Αλεξανδρής ανέφερε ότι οι ένορκοι είναι μόνο άνδρες, εξηγώντας ότι η διαδικασία επιλογής τους γίνεται με κλήρωση και ήταν «θέμα τύχης». Ωστόσο, όπως είπε, η υπεράσπιση – δηλαδή ο δικηγόρος της δράστριας, Σάκης Κεχαγιόγλου – έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν.

Ο συνήγορος της Ιωάννας εκτίμησε ότι η υπεράσπιση προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς οι άνδρες θα παραμείνουν πιο αποστασιοποιημένοι συγκριτικά με τις γυναίκες, που πιθανώς, εμπλακούν συναισθηματικά, βλέποντας την Ιωάννα Παλιοσπύρου και ακούγοντας από την ίδια όσα έζησε.

Μάλιστα, ο κ. Αλεξανδρής αποκάλυψε ότι η Ιωάννα εμφάνισε νέα ιατρικά προβλήματα, λόγω της πίεσης και του άγχους πριν τη δίκη. Όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που βγήκε από το σπίτι της και ήρθε σε επαφή με τόσο κόσμο και χαρακτήρισε «ασέβεια» την επιλογή της κατηγορούμενης να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Για το γεγονός ότι οι ποινές για τέτοια αδικήματα είναι πολύ μικρές, κάτι που έχει επισημάνει και η ίδια η Ιωάννα και οι δικηγόροι της, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η κατηγορούμενη είναι αντιμέτωπη με ανώτατη ποινή 15 ετών, καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Όπως εξήγησε, από τα 5 με 6 χρόνια που θα της επιβληθούν έχει εκτίσει 1,5 και μπορεί να βγει σε 4 χρόνια.

Συγκεκριμένα, για την έκτιση της ποινής προσμετρώνται και οι λεγόμενες «διπλές μέρες», δηλαδή αυτές που υπολογίζονται για τα μεροκάματα που έκανε ο εκάστοτε κατηγορούμενος, εφόσον επέλεξε να δουλέψει στις φυλακές.

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ σου λέει ο νομοθέτης, για παράδειγμα, τα 3/5, άρα πόσα είναι τα 3/5 στα 15; Είναι τα 9. Τα 9 γίνονται με τα μεροκάματα 4,5 (έτη), άρα στα 4,5 αποκτάς δικαιώματα», είπε στον ΣΚΑΪ ο Μάκης Βορίδης.

Κατά τη γνώμη του υπουργού τέτοια ζητήματα πρέπει να εξετάσει το ποινικό και το σωφρονιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα πρώτο βήμα σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα και για τους όρους της απόλυσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X