Κοινωνία

Φωτιά στην Πεντέλη: Τι να κάνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα

Φωτιά στην Πεντέλη: Τι να κάνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά στην Πεντέλη: Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική, από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το βράδυ της Τρίτης, 19 Ιουλίου, και δεν είναι λίγοι οι πολίτες του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάττα Τσικρικά, μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής

Όπως εξήγησε η κ.Τσικρικά, «από το πρωί έχουμε δεχτεί πάρα πολλές κλήσεις από πολίτες που, είτε επιχειρούν στη φωτιά είτε βρίσκονται κοντά στα μέτωπα που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα».

Η ίδια, στη συνέχεια, μοιράστηκε κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσουν την πιθανή δυσφορία που μπορεί να νιώσουν. «Το πρώτο και κυριότερο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», είπε, και συμπλήρωσε ότι, οι πολίτες που συνηθίζουν να αθλούνται, δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να μη βγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αθληθούν».

Αν, ωστόσο, χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς, θα πρέπει να το κάνει «με αυτοκίνητο, τα παράθυρα του οποίου θα πρέπει να είναι κλειστά, να έχουν βάλει κλιματισμό και την εσωτερική κατανάλωση του αέρα». Η κυρία Τσικρικά ζήτησε από τους πολίτες να «προσπαθήσουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον», ενώ, όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές που καίγονται, «καλό θα είναι να βρίσκονται σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, με τα παράθυρα και τις πόρτες τους κλειστές».

Η κ. Τσικρικά έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής,:

Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν αποτελεί η ημέρα ευκαιρία για άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση.
Αν χρειάζεται μετακίνηση, να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο, σε δροσερό περιβάλλον.
Να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση. Αν χρειαστεί κάποιος να επιχειρήσει σε μέτωπο πυρκαγιάς, να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό. Να εφυγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.
Χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Τα πάσχοντα από αναπνευστικά προβλήματα άτομα, να είναι σε διαρκή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν συμπτώματα βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένα πτύελα, ζάλη.

Τι να κάνουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες

Τέλος, η κυρία Τσικρικά, επισήμανε ότι «Είναι πολύ σημαντικό όσοι ανήκουν στις ευπαθείς και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και θηλάζουσες) να απομακρυνθούν από αυτές τις περιοχές. Αν παρουσιάσουν συμπτώματα με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ή ακόμα και ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά προβλήματα του αναπνευστικού, όπως η ΧΑΠ, ή το βρογχικό άσθμα, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πνευμονολόγο τους γιατί πιθανά θα χρειαστεί να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους».

Πηγή: ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X