Κοινωνία

Φωτιά τώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα – Αγωνία για Πάτρα και Κρήτη

Φωτιά τώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα – Αγωνία για Πάτρα και Κρήτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά τώρα: Σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Πυροσβεστικές δυνάμεις για τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, με τα βασικότερα εξ αυτών να είναι στην περιοχή της Πάτρας και του Ρεθύμνου. Όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την Παρασκευή στη χώρα έχουν καταγραφεί 71 φωτιές.

H εικόνα που παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Καλλιθέα της Πάτρας ήταν καλύτερη. Ωστόσο, στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του πύρινου μετώπου, που ξεκίνησε από την Καλλιθέα της Πάτρας, πέρασε στον γειτονικό δήμο Ερυμάνθου και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «η φωτιά έκαψε δασική έκταση σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Πλατανόβρυσης».

Το απόγευμα δόθηκε εντολή από το 112 για εκκένωση των οικισμών Αγίας Παρασκευής και Πλατανόβρυσης, με τις πληροφορίες λίγο αργότερα να αναφέρουν ότι το μέτωπο με κατεύθυνση προς την Πλατανόβρυση σταδιακά οριοθετήθηκε.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι Αρχές και για τη φωτιά που κατακαίει από την Παρασκευή την περιοχή Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου, μετά την σχεδόν πλήρη αποδυνάμωση της που είχαν επιτύχει οι σημαντικές σε αριθμό πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες. Συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία κρατούν σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης.

Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν όπως επίσης τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ότι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες κατέκαψαν.

Στο Ροδάκινο όπου το δεύτερο μέτωπο απασχόλησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο με τους πυροσβέστες και εθελοντές να επιτηρούν και να επεμβαίνουν όποτε υπάρχει αναζωπύρωση. Στην περιοχή δρουν 7 οχήματα με 40 πυροσβέστες.

Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια, ενώ σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή σε 5 Περιφέρειες

Για την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X