Κοινωνία

Η αντίδραση,τα λάθη και η προειδοποίηση ύστερα απο την επίταξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Η αντίδραση,τα λάθη και η προειδοποίηση  ύστερα  απο την επίταξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκαλεί η επίταξη γιατρών στην οποία προχωρούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας.

«Αντί το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει την πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και να αντλήσει ιατρικό προσωπικό από τις εφεδρείες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προχωρά στην επίταξη με τον τρόπο που βλέπουμε. Υπάρχουν επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει σε κρίσεις για μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, άνθρωποι που έχουν εργαστεί στα πλαίσια του νοσοκομείου. Αντί να γίνουν προσλήψεις από τη δεξαμενή αυτών των ανθρώπων, το κράτος προχωρά σε μια διαδικασία με την οποία διαφωνούμε κάθετα» τονίζει στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι δόθηκε μικρό χρονικό όριο από το τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας.

Τα σημεία κριτικής στην επίταξη ιατρών

Όπως επισημαίνει η κα Μαστοράκου, με αυτήν την κίνηση αποδυναμώνονται ευπαθείς ομάδες, αλλά και η μάχη κατά της πανδημίας που δίνεται στο σπίτι:

«Ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα στη δημόσια υγεία. Το ιατρείο της γειτονιάς αποτελεί πλέον βασική δομή δημόσιας υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών με αποτέλεσμα το ιατρείο της γειτονιάς να χειρίζεται και περιστατικά COVID-19 στην κοινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 85% των κρουσμάτων παρακολουθούνται στα σπίτια, ενώ μόνο το 15% βρίσκεται στα νοσοκομεία».

Όπως υπογραμμίζει, τα μη COVID-19 περιστατικά δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας «καθώς τα νοσοκομεία έχουν γίνει πλέον μονοθεματικά»:

«Καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και χρόνιοι πάσχοντες είναι ακάλυπτοι από ιατρική περίθαλψη. Επομένως οι ιδιώτες γιατροί έχουν επωμιστεί και αυτό το έργο και πλέον δεν θα μπορούν να το εκτελέσουν αφού επιτάσσονται».

Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνει πως υπάρχουν και οικογενειακοί γιατροί ανάμεσα σε αυτούς που επιτάσσονται κάτι που αναμένεται να στερήσει τις υπηρεσίες αυτές σε χιλιάδες άτομα.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μερίδα του πληθυσμού υπό την ευθύνη τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πολίτης που έχει εγγραφεί σε αυτούς δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού για δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Καθένας από τους οικογενειακούς γιατρούς έχει υπό την ευθύνη του μεσοσταθμικά περίπου 1.000 άτομα».

Η κα Μαστοράκου υπογραμμίζει, επίσης, ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στην άσκηση ιατρικής σε ιατρεία από την παροχή φροντίδας σε νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την εκπαίδευση.

«Είναι τελείως διαφορετική η άσκηση ιατρικής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη από τη δευτεροβάθμια. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όπου έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, έχει γίνει με εκπαίδευση των γιατρών».

Καταλήγοντας, η ίδια προειδοποιεί πως «αυτή η διαδικασία δεν θα τελεσφορήσει: Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής στο νοσοκομειακό περιβάλλον, κάτι που δεν υπάρχει. Για παράδειγμα ο γενικός γιατρός και ο παθολόγος δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει να διασωληνώνει».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X