Θέμα

Η “Μήδεια” θα ρίχνει χιόνι στην Αθήνα για 12 ώρες (βίντεο)

Η “Μήδεια” θα ρίχνει χιόνι στην Αθήνα για 12 ώρες (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την πρόβλεψη για τη δωδεκάωρη ταλαιπωρία των Αθηναίων κάνει ο Σάκης Αρναούτογλου ο οποίος επισημαίνει ότι οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αθήνα θα συνεχιστούν, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το πέρασμα της “Μήδειας”.

Ο γνωστός μετεωρολόγος μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ ανέφερε πως «στην Αττική τις επόμενες ώρες από τα μεσάνυχτα και για ένα 12ωρο προς τις προμεσηβρινές ώρες της Τρίτης, αναμένονται νέες χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ισχυρές, που θα πιάσουν όλο τον νομό. Η χιονόπτωση θα είναι πιο έντονη στα ορεινά, ενώ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν προς το μεσημέρι. Προς τα μεσάνυχτα όμως, δεν αποκλείεται να βγουν τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα είναι κατά μέσο όρο 4 βαθμοί».

Έπειτα, είπε για την Θεσσαλονίκη ότι «θα έχει βοριά και λιακάδα, θα σημειωθούν συννεφιές στη Χαλκιδική, ενώ στο Άγιο Όρος μπορεί να σημειωθούν ορισμένες βροχές».

Ακόμη, για την πορεία της κακοκαιρίας στην υπόλοιπη Ελλάδα σημείωσε πως «έρχεται ένας νέος γύρος χιονοπτώσεων στα νοτιοανατολικά της Στερεάς Ελλάδας. Μετά τα μεσάνυχτα στην Αττική και την Βοιωτία για ένα 12ωρο περίπου τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα φτάσουν μέχρι και την θάλασσα. Τις πρωινές ώρες θα δούμε τις χιονοπτώσεις να πυκνώνουν και θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στο κέντρο. Στο Αιγαίο μέχρι και τα βόρεια θα υπάρχουν σύννεφα χιονιού, ενώ ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος και στην Κρήτη».

«Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από το μεσημέρι. Στην Στερεά Ελλάδα οι μπόρες χιονιού θα εξασθενούν και θα έχουν την τάση να εξασθενούν. Ο χιονιάς παρόλα αυτά, θα είναι έντονος τις βραδινές ώρες σε Αττική και Βοιωτία, την στιγμή που θα υπάρχει ξαστεριά στην υπόλοιπη Ελλάδα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Επίσης, τόνισε ότι «σφοδροί και παγεροί βοριάδες θα επικρατήσουν κατά την διάρκεια της Τρίτης. Στο Αιγαίο θα φυσάει ένας δυνατός Βοριάς, ενώ τοπικά μπορεί οι ριπές του, να αγγίξουν τα 9 με 10 μποφόρ. Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους – 20 βαθμούς».

xionia athian 2

Ειδικότερα, από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας οι οποίες θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της Τρίτης.

Δείτε αναλυτικά τις χιονοπτώσεις της Τρίτης

triti 0300

Τρίτη 03:00

triti 0800

Τρίτη 08:00

triti 1200

Τρίτη 12:00

triti 1700

Τρίτη 17:00 

triti 2100

Τρίτη 21:00

Δείτε LIVE EIKONA πώς θα κινηθεί το μέτωπο των χιονοπτώσεων

Τι αναφέρει η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ολικός στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και θα φτάσουν μέχρι τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

xionia athina 3

Από την πλευρά του το Εθνικό Αστεροσκοπείο σημειώνει: Χιονοπτώσεις σημειώνονται το βράδυ της Δευτέρας 15/02 κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής από τη δεύτερη φάση της «Μήδειας».

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα του νομού κατά της διάρκεια της νύχτας και θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/02.

Tο φαινόμενο του «μαύρου πάγου»

Ιδιαίτερη προσοχή πάντως πρέπει να δείξουν οδηγοί και πεζοί και στο φαινόμενο του «μαύρου πάγου».

Τι είναι το φαινόμενο του «μαύρου πάγου»; Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, πρόκειται για νερό που έχει παγώσει και έχει το χρώμα του οδοστρώματος. Στην ουσία δημιουργείται ένα πολύ λεπτό «φίλμ» το οποίο όμως έχει όλες τις ιδιότητες του πάγου, ενώ ο δρόμος δείχνει στεγνός είναι αρκετά ολισθηρός.

 

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη

Στη δυτική Ελλάδα βελτιωμένος καιρός. Στη βόρεια, ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ολικός στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -12 (μείον 12) έως 04 και στη δυτική Μακεδονία από -18 (μείον 18) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 και στην Ήπειρο από -13 (μείον 13) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στις Σποράδες και στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και τα νότια 9 και τοπικά στα θαλάσσια έως 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα βόρεια από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η ελάχιστη 4 με 6 χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Κρήτη και βαθμιαία θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές.

Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινά.

Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές που από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X