Κοινωνία

Ηράκλειο: Δραματική κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία -«Βρήκαμε τον πατέρα μου μέσα στη βρωμιά»

Ηράκλειο: Δραματική κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία -«Βρήκαμε τον πατέρα μου μέσα στη βρωμιά»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ηράκλειο: «Πιστεύω ότι έχουν τον πατέρα μου ξεγραμμένο γι’ αυτό του συμπεριφέρονται έτσι», καταγγέλλει στο neakriti.gr συγγενής ασθενούς με χρόνια νοσήματα.

Τα αντανακλαστικά και τις αντοχές των επαγγελματιών υγείας του δημόσιου συστήματος υγείας δοκιμάζει η πανδημία του κορονοϊού, κατά την περίοδο της οποίας μπήκαν στον «πάγο» τα χειρουργεία, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες ελλείψεις νοσηλευτών και γιατρών, που αφενός κρατούν κλειστές πολλές χειρουργικές αίθουσες, με τεράστιες λίστες αναμονής και αφετέρου μείωσαν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσίων.

Τη δραματική αυτή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, περιγράφουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ζητώντας προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της υποστελέχωσης που αναδείχτηκε όμως και επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με επιπτώσεις την ανεπαρκή μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών, τη μείωση του αριθμού των χειρουργείων, τις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας, τη συσσώρευση χρωστούμενων ρεπό και αδειών που οδηγούν στην απόγνωση και εξάντληση των αποθεμάτων των εργαζομένων και συνεπακόλουθα στην επαγγελματική εξουθένωση και την άρτια λειτουργία ενός νοσοκομείου εν γένει.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η καταγγελία για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από εργαζομένους στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου σε βάρος ασθενούς που φέρνει στη δημοσιότητα το neakriti.gr.

Ειδικότερα, όπως λέει ο γιος του 57χρονου, εργαζόμενοι κατώτεροι των περιστάσεων, άφηναν τον πατέρα του στην Παθολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ, στην κλίνη του με βρώμικα σεντόνια, χωρίς να τα αλλάζουν, καθώς και ότι αδιαφορούσαν να βοηθήσουν τον ανήμπορο ασθενή, ακόμα και να τον βρέξουν τοπικά με λίγο νερό ή να του τακτοποιήσουν το κρεβάτι. Όπως σημειώνει, σε επισκεπτήριο που πραγματοποίησαν, βρήκαν τον 57χρονο συγγενή τους σε άθλια κατάσταση, με το νοσηλευτικό προσωπικό να παραμελεί την φροντίδα υγιεινής του.

«Την Κυριακή πήγα στο νοσοκομείο να δω τον πατέρα μου και τον βρήκα μέσα στη βρωμιά με μαύρα σεντόνια, γεμάτα αίμα και το κρεβάτι του ξεστρωμένο. Όταν πήγα να το πω στη νοσοκόμα να του αλλάξουν σεντόνια εκείνη μου είπε ότι έχει γίνει αλλαγή και ότι γίνεται σε καθημερινή βάση. Πιστεύω ότι έχουν τον πατέρα μου για ξεγραμμένο για αυτό του συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει στο neakriti.gr ο κ. Μαστροκυριακάκης.

Το neakriti.gr απευθύνθηκε στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να πάρει μία απάντηση για τις καταγγελίες. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείο ο ασθενής έλαβε εξιτήριο στις 26 Οκτωβρίου και ερωτηθείς για το θέμα ο δντης της Κλινικής, εξεπλάγην, καθόσον όχι μόνο ο ασθενής αλλά και η σύζυγός του, εξερχόμενοι του ιδρύματος ευχαρίστησαν θερμά τους γιατρούς για την αντιμετώπιση που είχαν κατά το διάστημα της νοσηλείας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής επισκέπτεται συχνά το νοσοκομείο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ανεγχείρητο καρκίνο, καθώς επίσης και ανθεκτικά μικρόβια, αλλά και λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι ο 57χρονος διεκομίσθη στα έκτακτα περιστατικά στις 7 Οκτωβρίου και η εισαγωγή του έγινε την επόμενη ημέρα, καθώς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας. ”Ο πατέρας μου δίνει μάχη με την «επάρατη νόσο» τα τελευταία 4 χρόνια, βρίσκεται κατάκοιτος με ορό, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προσοχή του νοσηλευτικού προσωπικού”, λέει ο κ. Μαστροκυριακάκης. Κατά τον ίδιο, πριν από ένα χρόνο οι γιατροί έδωσαν στον πατέρα του ένα χρόνο ζωής, τους διέψευσε καθότι ζει πέντε μήνες παραπάνω, και παρά τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που αντιμετωπίζει κατά τη νοσηλεία του.

Σύμφωνα με την οικογένεια, έχει προχωρήσει σε παρόμοια καταγγελία στο παρελθόν, όταν γιατρός του ΠαΓΝΗ είχε υπογράψει εξιτήριό στον 57χρονο, την ημέρα που ο τελευταίος είχε υψηλό πυρετό.

«Η φροντίδα του πατέρα μου γίνεται κατά κύριο λόγο από εμάς και τη μητέρα μου, ενώ κάποιες ημέρες του παρέχουμε και αποκλειστική νοσοκόμα. Δεν είναι όμως κατάσταση αυτή! Δεν δίνουν καμία σημασία, μας λένε ψέματα ότι του αλλάζουν τα σεντόνια και φροντίζουν για τις συνθήκες υγιεινής όμως εμείς πηγαίνουμε και τον βρίσκουμε μέσα στη βρώμα! Και η απάντησή τους να είναι ότι έχουν και άλλους ασθενείς», τονίζει στο neakriti.gr ο γιος του κ. Μαστροκυριακκάκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X