Θέμα

Ισχυρός σεισμός στη Ζάκυνθο

Ισχυρός σεισμός στη Ζάκυνθο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το πρωί της Παρασκευής (26.10.2018) στα ανοιχτά της Ζακύνθου, τρομάζοντας τα Επτάνησα και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, «φτάνοντας» μέχρι και στην Αττική.

Σε βαθύ σκοτάδι έχει πέσει στην πόλη της Ζακύνθου αφού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Κέντρου το μέγεθος ήταν 6,6 Ρίχτερ και το επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.

Πάντως, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) τον μέτρησε πιο ισχυρό, στα 6,9 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, δηλαδή ήταν σχετικά επιφανειακός.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ηλεκτροδότηση στο νησί της Ζακύνθου έχει διακοπεί, προκλήθηκαν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στο ύπαιθρο και σε δρόμους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κλήση στην πυροσβεστική του νησιού για να παρασχεθεί κάποια βοήθεια.

Νυχτερινός «επισκέπτης»

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Περίπου 30′ νωρίτερα είχε καταγραφεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, που είχε γίνει, επίσης, αισθητή στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ 10′ αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Ο νυχτερινός σεισμός ήταν τόσο δυνατός, που έγινε αισθητός και στην Αττική, όπου κουνήθηκαν τα υψηλά κτίρια, όπως οι πολυόροφες πολυκατοικίες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X