Θέμα

«Kάηκε» το Πάσχα στο χωριό: Πού θα ψήσουμε- Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος- Ανάσταση

«Kάηκε» το Πάσχα στο χωριό: Πού θα ψήσουμε- Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος- Ανάσταση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι είναι τελική πλέον η απόφαση να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει την έξοδο των εκδρομέων προς τα χωριά τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγει αναφέρει σκηνικά… Μαλεσίνας, με ευρεία διασπορά σε ανθρώπους που είναι ακόμα ανεμβολίαστοι.

Σημειώνεται, ότι οι διαρροής των πρακτικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και της αποκάλυψης του πολιτικού «καπελώματος» των επιδημιολόγων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στο Μαξίμου για σύσκεψη. Αφού συζητήθηκε η – σταθερά επιβαρυμένη και χωρίς σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης – επιδημιολογική κατάσταση, μπήκε και το οριστικό φρένο στο περίφημο «Πάσχα στο χωριό».

Η ίδια πρακτική, άλλωστε, και η – για μια ακόμη φορά – υποκριτική «επιστράτευση» του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ως άλλοθι επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου: Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συμφώνησαν, και πάλι ερήμην της επιτροπής των επιδημιολόγων, στην λειτουργία των εκκλησιών με συγκεκριμένο μοντέλο ασφαλείας το Πάσχα και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Μοντέλο αλά… Χριστούγεννα

Μεταξύ των προτάσεων που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι να διατηρηθεί ως έχει τα Σαββατοκύριακα μόνο η δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο εντός του ίδιου νομού με τον κωδικό 6 στο SMS 13033.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή μοντέλου Χριστουγέννων. Δηλαδή να υπάρξει μια ελαφρά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να επιτραπεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα να γιορτάσουμε στα σπίτια μαζί με μία οικογένεια ακόμη ή ελάχιστους φίλους.

Νωρίτερα η Ανάσταση

Παράλληλα βρέθηκε η χρυσή τομή για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα.

«Βρήκαμε μια λύση θα κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην προηγηθείσα συζήτηση με τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι υπήρξε «σύμπνοια» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την λειτουργία των εκκλησιών στο Πάσχα.

Σήμερα συνεδριάζει η Δ.Ι.Σ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις, ίσως γίνουν και εντός της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ότι κατέληξαν Εκκλησία και Πολιτεία είναι η Θεία Λειτουργία της Ανάστασης να γίνει νωρίς το βράδυ στις 21:30. Πληροφορίες θέλουν η Ανάσταση να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εξωτερικά και πέριξ των ναών.

Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης για μετά τις 9 καθώς οι λειτουργίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται πιο αργά.

Γιατί «κάηκε» το Πάσχα στο χωριό

Το σχέδιο για λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα εντός των τειχών, βεβαίως, σημαίνει και το τελικό «φρένο» για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το να μετακινηθούν οι πολίτες εκτός νομού δεν είναι το ίδιο με το να βρεθούν ακόμα και περισσότερα άτομα στο ίδιο σπίτι.

Κατά τις πληροφορίες το πολιτικό φρένο στην πασχαλινή έξοδο είχε δύο βασικά κριτήρια: το πρώτο ήταν ο φόβος ότι μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες μετάδοσης σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας μεγάλη και μη διαχειρίσιμη πίεση στις περιορισμένες και αδύναμες υγειονομικές δομές στην περιφέρεια.

Το δεύτερο, και πλέον σημαντικό για την κυβέρνηση, ήταν το ρίσκο της διασποράς του κορονοϊού στις διαφημισμένες ως «covid free» περιοχές, που θα ακύρωνε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ως ασφαλούς προορισμού εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Υπό αυτό το πρίσμα, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί το καλοκαίρι-και βεβαίως και η επαναλειτουργία των υπόλοιπων δραστηριοτήτων-για τέσσερις μέρες χαλάρωσης το Πάσχα.

Οι ανακοινώσεις για τα του Πάσχα θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί και μια ορατότητα για τις επόμενες κινήσεις ανοίγματος δραστηριοτήτων.

Ενώ το υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, έχει ορίσει τη 10η Μαΐου ως ορόσημο για την επαναλειτουργία των τάξεων του Γυμνασίου, των Δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ενώ και η εστίαση εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περί τις 10 Μαΐου. Άλλωστε, η βούληση για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου θα επιφέρει και μια σειρά αλλαγών, όπως για παράδειγμα η άρση του περιορισμού για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Εμβόλια κορονοϊού: Πάτησε το κουμπί ΕΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X