Κοινωνία

Καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης: Η κακοκαιρία Daniel χτύπησε τα κτίρια όπως ένας σεισμός 8,5 Ρίχτερ

Καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης: Η κακοκαιρία Daniel χτύπησε τα κτίρια όπως ένας σεισμός 8,5 Ρίχτερ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σοκάρουν οι δηλώσεις του καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη για τα κτίρια που πλημμύρισε η κακοκαιρία Daniel. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση των θεμελίων των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές στην Θεσσαλία.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό παρομοίασε το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel με σεισμό 8,5 Ρίχτερ!

«Στα κτήρια σχεδιάζουμε πάντα τις κατασκευές με ορισμένες προδιαγραφές οι οποίες μας υποχρεώνουν και έχουμε ποινικές ευθύνες ως μηχανικοί αν δεν τις τηρήσουμε. Οι προδιαγραφές αυτές υπήρχαν για μικρό διάστημα, όχι 30-40 χρόνια πίσω», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μετά από τέτοια φαινόμενα «υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες λόγω της καθολικής μετατόπισης που έχει φύγει το χώμα. Όμως υπάρχουν πολλές κρυφές-δυσδιάκριτες βλάβες κάτω από τα θεμέλια, πιο μέσα από το κτήριο που δεν είναι ορατές εκ πρώτης όψεως».

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο άργιλος ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά κτήρια ως συνδετικός κρίκος των τοίχων.

«Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο».

Καταλήγοντας ο κ. Καρύδης ανέφερε πως πρέπει να γίνει μια σωστή τεκμηριωμένη μελέτη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και κυρίως να μην γίνουν κατασκευές με παλαιούς όρους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X