Θέμα

Καύσωνας Κλέων: Κορυφώνεται σήμερα με 43άρια

Καύσωνας Κλέων: Κορυφώνεται σήμερα με 43άρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καύσωνας Κλέων: Σύμφωνα με τα στοιχεία του δορυφόρου Sentinel 3, η θερμοκρασία εδάφους, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι χθες, ξεπέρασε σε πολλές περιοχές της χώρας τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία εδάφους, καταγράφηκε στον θεσσαλικό κάμπο και στο νομό Λάρισας, με 58 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 °C, επομένως, τις απογευματινές ώρες όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα, πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

Ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου μπορεί να ξεπεράσει ο υδράργυρος σήμερα Σάββατο (15/07) στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, κορυφώνεται ενώ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, φαίνεται πως δεύτερο – ίσως ακόμα και πιο έντονο – κύμα ισχυρής ζέστης θα σαρώσει την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για το Σάββατο (15/07), σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση της ΕΜΥ, προβλέπεται γενικά αίθριος και ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Οι περιοχές με θερμοκρασίες από 40 βαθμούς και πάνω

Ειδικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 με 32 βαθμούς.

Ακόμα, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 με 41 βαθμους, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς.

Στη νησιωτική χώρα, επίσης, ο υδράργυρός θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 38 με 39, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός ανά περιοχή σήμερα (15/07)

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα, το μεσημέρι – απόγευμα, από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί-βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ EΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 29 έως 35 με 36 και στη νότια Κρήτη 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 29 έως 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας, Καύσωνας Κλέων, Καιρός, Θερμοκρασία, Χάρτης, ΕΜΥ

Πρόγνωση από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας το Σάββατο (15/07). Μέγιστες στους 39-41 βαθμούς και τοπικά 42-43 βαθμούς. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη. Σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Υψηλή έως πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με το δελτίο καιρού του meteo.gr από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 40-42 και ενδεχομένως τοπικά 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37 βαθμούς.

Σάκης Αρναούτογλου: Νέος καύσωνας ενόψει με… 46άρια

Από το πρωί του Σαββάτου (15/07) θα έχουμε αρκετή ζέστη με ηλιοφάνεια και πιθανές συννεφιές στα βουνά. Οι άνεμοι λίγο πιο ενισχυμένοι με την θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι στους 41 βαθμούς στα κεντρικά, στους 34 με 38 στα βόρεια και στους 39 στα νότια.

Στην Αττική, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, αναμένεται ηλιοφάνεια από το πρωί με τη θερμοκρασία από 27 έως 41 βαθμούς. Ωστόσο, από το απόγευμα οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν και θα επιφέρουν μια ανακούφιση. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ήλιος από το πρωί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 26 έως 36 βαθμούς.

Πάντως, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, προανήγγειλε την Παρασκευή (14/07) πως έρχεται νέο κύμα καύσωνα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Αναλυτικά, στις 21-23 Ιουλίου θα πιάσουμε πάλι τους 43 βαθμούς – ίσως και τοπικά τους 46 βαθμούς στα πεδινά και τους κάμπους. Στις 24 και στις 25 Ιουλίου θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 38 και 40 βαθμών και στις 26-27 Ιουλίου θα έχουμε θερμοκρασίες πέριξ των 38 βαθμών Κελσίου.

Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα (15/07) 

Πάντως, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα (15/07), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) τουλάχιστον για πέντε περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά, οι περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί είναι οι εξής:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Οι θερμοκρασίες μέχρι και τη Δευτέρα (17/07)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/07), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα, νέο έντονο κύμα ισχυρής ζέστης αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Αναλυτικά, από την Κυριακή (16/07) έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο ετησίας άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ

Το νέο στοιχείο που δίνει η ΕΜΥ στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο ανανεώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/07), είναι πως από το τέλος της νέας εβδομάδας υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας. Παρ’ όλα αυτά, το φαινόμενο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, την Κυριακή (16/07), προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, ο υδράργυρος στη νησιωτική χώρα θα αγγίξει τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά στη Δευτέρα (17/07), η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα στα ανατολικά, αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και – κατά τόπους – στα δυτικά και στη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, ο υδράργυρος στη νησιωτική χώρα θα αγγίξει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X