Κοινωνία

Κορονοϊός: Γεμάτες 9 στις 10 ΜΕΘ στην Κρήτη -Ποια νησιά είναι στο «κόκκινο»

Κορονοϊός: Γεμάτες 9 στις 10 ΜΕΘ στην Κρήτη -Ποια νησιά είναι στο «κόκκινο»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος κατά την αποψινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, έκανε ειδική αναφορά στο επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο των νησιών της χώρας.

Ήδη κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ανέφερε πως στην Κρήτη «έχουμε μια συνεχή ροή κρουσμάτων – τελευταία σημειώθηκαν 336 κρούσματα – ενώ υπάρχουν ακόμα σημαντικοί αριθμοί σε πολλά από τα νησιά μας όπως Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Χίο και Ρόδο».

Την ίδια ώρα, «επιβεβαιώνεται η επικράτηση, η σχεδόν πλήρης επικράτηση, της παραλλαγής Δέλτα που έχει φτάσει σε ένα ποσοστό πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται πια»…

«Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, που το έχετε ακούσει και συζητείται πολύ τελευταία, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Στο «βαθύ κόκκινο» η νησιωτική χώρα

Αξίζει να αναφερθεί το «κόκκινο» κερδίζει έδαφος και στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον κορονοϊό που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, 19 Αυγούστου.

Η Ελλάδα να είναι πλέον εντελώς «κόκκινη», ενώ οι περιοχές με «βαθύ κόκκινο» είναι η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

https://www.facebook.com/ECDC.EU/posts/4819582534736822

Ανησυχεί η θετικότητα

«Καμπανάκι» για οκτώ νησιωτικές περιοχές της χώρας έκρουσε και η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της εβδομαδιαίας θετικότητας – ο λόγος των κρουσμάτων κορονοϊού και των τεστ – ανά περιφερειακή ενότητα.

Βάσει αυτού του δείκτη, το «όριο συναγερμού» (3%) έχουν ξεπεράσει πολλές περιοχές ενώ 10 βρίσκονται στο 4% ή το ξεπερνούν, σε μία εικόνα που αποκλίνει σημαντικά από εκείνη της περασμένης εβδομάδας. Τότε, μόλις 6 περιφερειακές ενότητες (η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και τα Χανιά) υπερέβαιναν το 3%, γεγονός όχι αμελητέο, βέβαια, καθώς υποδεικνύει μεγάλη διασπορά του ιού.

Στον χθεσινό, λοιπόν, «πίνακα 3» της ημερήσιας ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ («Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 09 Αυγούστου 2021 έως 15 Αυγούστου 2021 [2021-W32]) συναντάμε, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω τιμές:

Νάξος 9,60%
Πάρος 5,78%
Ρόδος 4,27%
Τήνος 4,09%
Χανιά 4,59%
Μύκονος 6,04%
Ικαρία 4,73%
Ηράκλειο 4,13

Θεσπρωτία, με 4,57%,
Καβάλα, με 4%

Με την πρώτη ματιά στα παραπάνω «ξεχωρίζει» η Νάξος, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το 10% στον δείκτη της θετικότητας, στοιχείο που αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους ειδικούς, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συσκέψεων για την επιβολή τοπικών μέτρων για το «σπάσιμο» της μετάδοσης του ιού.

Υπενθυμίζεται πως χθες το πρωί ανακοινώθηκε η παράταση των τοπικών lockdown σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ στο ίδιο καθεστώς μπήκε και το Ρέθυμνο.

3.273 κρούσματα, 20 θάνατοι, 286 διασωληνωμένοι

Επισημαίνεται πως σε 3.273 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με την αποψινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459, εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 20 ακόμη θάνατοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 286 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X