Κοινωνία

Κορονοϊός και νεογνά: Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα

Κορονοϊός και νεογνά: Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό στα νεογνά συνοψίζουν οι καθηγήτριες της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου και Δέσποινα Μπριάνα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου ενός βρέφους μόλις 37 ημερών, έπειτα από 20 ημέρες νοσηλείας του και μάχης με τον κορονοϊό.

Όσον αφορά στον τρόπο μετάδοσης του ιού, ισχύει ό,τι και στον υπόλοιπο πληθυσμό, δηλαδή μέσω σταγονιδίων από άτομα του περιβάλλοντος που έχουν μολυνθεί, ενώ η ενδομήτρια μετάδοση είναι εξαιρετικά σπάνια.

Σχετικά με την κάθετη μετάδοση από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμούν ότι η μετάδοση είναι εξαιρετικά σπάνια. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το ποσοστό των νεογνών που είναι θετικά στον κορονοϊό στις 24 πρώτες ώρες ζωής ανέρχεται σε 1,9%. 

Σε ό,τι αφορά τον θηλασμό, υποστηρίζεται για τα νεογνά από μητέρες με προηγηθείσα κατά την κύηση ή ακόμα και περιγεννητική λοίμωξη COVID-19.

Εντούτοις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι λεχωίδες με οξεία COVID-19 να εκπαιδευτούν για τους κανόνες πιστής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής των χεριών, ούτως ώστε να προφυλάξουν το νεογνό από πιθανή μετάδοση της λοίμωξης μέσω των εκπνεόμενων σταγονιδίων. 

Η νόσος στα νεογνά ποικίλλει σημαντικά, από ασυμπτωματική φορεία έως κρίσιμη νόσο.

Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα τα νεογνά πιο συχνά, σε σύγκριση με τα βρέφη ηλικίας μεγαλύτερης του ενός μηνός, εμφανίζουν σοβαρή λοίμωξη (12% έναντι 2%), ενώ έως και σε 20% των νεογνών μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικά

Μεταξύ συμπτωματικών νεογνών, η πιο συχνή κλινική εκδήλωση είναι η αναπνευστική δυσχέρεια (40%), ενώ περιγράφονται ακόμα πυρετός (32%) και δυσχέρεια στη σίτιση/γαστρεντερικά συμπτώματα (24%).

Η έκβαση της λοίμωξης στη νεογνική ηλικία είναι γενικά καλή, όμως τα νεογνά είναι πιο ευάλωτα σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά και για αυτό χρήζουν στενής παρακολούθησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X