Κοινωνία

Κορονοϊός: Πιθανό το σενάριο επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον – Τι λένε Βατόπουλος και Τζανάκης

Κορονοϊός: Πιθανό το σενάριο επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον – Τι λένε Βατόπουλος και Τζανάκης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα πιθανό συνδυασμό με την «Δέλτα». Αν η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική αλλά προς το παρόν τα στοιχεία από Νότια Αφρική και Βρετανία δεν δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερμετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό της μετάλλαξης «Όμικρον» με την «Δέλτα», ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε. Εκτίμησε μάλιστα ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση, τόνισε ωστόσο ότι «για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο όσα είπε ο κ. Βατόπουλος

Στην μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού, αλλά και όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτήν, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (15/12) στο MEGA. Δήλωσε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα είναι βέβαιος πως θα προκύψουν από την γονιδιακή ανάλυση κρουσμάτων στην κοινότητα.

Κορονοϊός: Η μελέτη που ξεμπροστιάζει τον Μητσοτάκη! Ήξερε για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και έλεγε ψέματα στο λαό

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X