Κοινωνία

Κορονοϊός: Σε υψηλό δυο μηνών το ιικό φορτίο στα λύματα στη Θεσσαλονίκη!

Κορονοϊός: Σε υψηλό δυο μηνών το ιικό φορτίο στα λύματα στη Θεσσαλονίκη!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 (κορονοϊός) στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παραμένει αυξητική παραμένει η τάση.

Οι καθημερινές μετρήσεις της Ομάδας του ΑΠΘ αποτυπώνουν μια αύξηση του ιικού φορτίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, η οποία αποδίδεται στην επικράτηση της παραλλαγής ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2.

Στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 22/03/2022 και της Τετάρτης 23/03/2022 είναι:

  • Οριακά αυξημένη (+14%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 20/03/2022 και της Δευτέρας 21/03/2022.
  • Αυξημένη (+31%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 15/03/2022 και Τετάρτης 16/03/202.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Οι μοριακές μέθοδοι real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν επιλεκτικά τμήματα του γονιδιώματος των στελεχών Όμικρον ΒΑ.1 και Δέλτα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X